Харківський коксовий завод майже щоночі збільшує об’єми викидів забруднюючих речовин в атмосферу

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 26 вересня 2011, 18:12
Вдень над територією заводу постійно видніється палаючий факел. Дим зазвичай виходить з однієї великої труби. А от вночі, маленький факел переростає у справжнє вогнище, димові викиди здійснюються з двох, а то й з трьох джерел. Мешканці вулиці Жовтневої революції та прилеглих до неї вуличок і провулків задихаються від сморіду. Численні звернення в МЧС, Міністерство екології та інші державні інстанції поки що не увінчалися успіхом.
Харківський коксовий завод майже щоночі збільшує об’єми викидів забруднюючих речовин в атмосферу

 

Приїхавши на місце подій о 9 вечора кореспондентка «Справжньої варти» відчула, як за кілька хвилин пересохло горло. А спальний район дійсно покривався величезними димовими хмарами. На вулиці нерухомо тримався неприємний запах, оскільки погода була безвітряною.

Місцеві мешканці стверджують, що такі викиди відбуваються майже щоночі. У зв’язку з цим вони звертались в МЧС, міністерство екології та інші державні органи. Наразі вже зібрано 4 товстих теки різних документів та відписок місцевих чиновників.

Отримавши копії актів перевірок виявилося, що аварійна система оповіщення на Харківському коксовому заводі відсутня. Також виникає низка запитань і щодо дозвільних документів на здійснення таких масштабних викидів в атмосферу.

У наведених частинах документів адреси та прізвища людей, які робили запити до держорганів затерті. Повні документи надаватимуться лише до органів прокуратури та суду.

З документів також видно, що в останні роки санітарні зони Харківського коксового заводу, та інших підприємств, що розташовані неподалік нього і здійснюють викиди в атмосферу, були зменшені. Чим обґрунтоване зменшення санітарних зон покищо невідомо.

У світлу годину дня цілком помітно, що житлові будинки розташовані зовсім поряд із джерелами атмосферного забруднення.

За словами працівників Харківського коксового заводу (документами дана інформація не перевірена), вночі на цьому підприємстві спалюють різне токсичне сміття. Особи, які надали цю інформацію, називати свої прізвища й адреси бояться.

Водночас цілком перевіреною інформацією є те, що в даному мікрорайоні розміщено близько 10 підприємств, які здійснюють щоденні викиди в атмосферу. Серед них – ЗАТ «Термолайф», АТЗТ Харківський лакофарбовий завод «Червоний хімік», АТ «Кольормет», ТОВ «Паркінг+», Харківський коксовий завод, ПП Новожанівський м’ясокомбінат, АЗС ТОВ «Альянс-Холдинг».

Місцеві мешканці також підозрюють, що невеликі приватні підприємства користуються тим, що в даному мікрорайоні вночі постійно чимось смердить, і спалюють у цей час відходи взуттєвого виробництва, мішки, у яких зберігались мінеральні добрива тощо.

За офіційною статистикою, яку надали лікарі, в даному мікрорайоні, який підпорядковується Харківській міській поліклініці №22 значно підвищена захворюваність дихальних шляхів. А річні показники кількості захворюваннь ендокринної системи, та систем кровообігу перевищують ці ж самі показники інших поліклінік в 4 рази. Онкологічні захворювання також трапляються в 3-4 рази частіше ніж в інших частинах міста. Відповідна таблиця розміщена нижче.

Розглядаючи медичну статистику легко помітити, що кількість осіб, які зареєстровані на диспансерному обліку або мають інвалідність, у забрудненому мікрорайоні дещо менша ніж у звичайних населених частинах міста. На цьому етапі виникає питання: або ж люди в забрудненому мікрорайоні не доживають до інвалідності, або такі документи їм не дають? На даний момент, перевищеними є лише показники кількості випадків захворювань.

Але скарги людей на здоров’я необмежуються кашлем, запамороченням та нудотою. Мешканка будинку №108, що розташований по вулиці Жовтневої революції, стверджує, що за останні кілька місяців у неї на руках повністю зник пігмент шкіри. Її шкіра тепер є прозоро-безбарвною, через неї просвічується м’язова тканина, тому її руки набули блідо-рожевого кольору.

comments powered by HyperComments