Харківський осередок «Молодої Просвіти» провів вечір пам’яті вояків УПА та українського козацтва

Жанна Титаренко  |  Субота, 15 жовтня 2011, 02:12
Вечір розпочався з перегляду коротенького слайд-шоу зображень українського козацтва в різні історичні періоди. Розповіді про козацькі традиції перемежовувалися обговоренням історичних відомостей про УПА та прямими включеннями (за допомогою скайпу) з українською діаспорою та мешканцями західної України, які розповідали харківцям про відзначення цього великого свята у їх містах.
Харківський осередок «Молодої Просвіти» провів вечір пам’яті вояків УПА та українського козацтва

 

Першим на зв'язок вийшов представник української діаспори в Канаді, громадський діяч і письменник Микола Дубас. Він привітав мешканців Харкова та України з 69-річницею з дня створення УПА та прочитав декілька авторських віршів присвячених діяльності повстанців.

Гості заходу також дізналися про життєвий і творчий шлях Миколи Дубаса. Розповідь про цю знану особистість підготувала голова Харківського осередку ВМГО «Молода Просвіта» та ГІ  «Оновлення країни» Олена Дюженко (Красиля).

Вірші і прозові твори Миколи Дубаса наповнені глибоким українським націоналістичним змістом. Одна з таких рідкісних книжок під назвою «На стриноженому коні» сьогодні була подарована очільнику громадського об’єднання«Поступ» Анатолію Сергієнкові.

Також запам’яталося включення з Дрогобича, що на Львівщині. Місцевий мешканець цього невеликого міста Олег Дукас розповів про масову ходу вулицями Дрогобича і перегляд фільму присвяченого діяльності УПА.

Низка заходів продовжилася переглядом слайд-шоу із 134 документальних фотографій, на яких зафіксована діяльність вояків УПА, а зокрема, повстанці, що вичікують когось у засідці, їх збори у невеликих криївках, друк листівок і світле почуття любові.

Завершився вечір солодкими тістечками з чаєм та співом українських повстанських і народних пісень, які виконали Андрій Гевко та Роман Рогатинський.

comments powered by HyperComments