Збитки від нелегальної вирубки дерев у районі Коксохіму перевищили 300 тисяч гривень

Жанна Титаренко  |  Четвер, 20 жовтня 2011, 12:31
У цьому районі Харкова розміщено більше 10 підприємств, які викидають в атмосферу десятки тонн діоксиду сірки, аміаку, оксиду азоту, фенолу та інших сполук, було вирубано не одну сотню дерев. Місцеві мешканці звертались в державну екологічну інспекцію, прокуратуру, міліцію і врешті-решт вирубані дерева були підраховані і визначено розмір заподіяної шкоди довкіллю.
Збитки від нелегальної вирубки дерев у районі Коксохіму перевищили 300 тисяч гривень

Документи, в яких зазначена підрахована шкода довкіллю розміщені нижче.

Натомість, підраховувати сумарні викиди усіх підприємств даного мікрорайону державні органи найближчим часом не планують.

Щодо штрафних санкцій за незареєстровані викиди, то завод «Червоний хімік» був оштрафований всього на всього на суму 136 гривень. А для того, щоб отримати інформацію про вжиті заходи до підприємства «Кольормет» з громадян тепер вимагають точно вказати форму власності даного підприємства.

Інформацію про статистичні дані захворюваності різних мікрорайонів Харкова не надають, посилаючись на різні конвенції, і навіть, на закон про інформацію. Тобто порівняти у стільки разів захворюваність у забрудненому мікрорайоні перевищує ті ж самі показники в інших тепер неможливо.

Високий рівень захворюваності в районі коксохіму медики пояснюють тим, що місцеве населення зловживає алкоголем, поширене тютюнопаління, малорухомий спосіб життя, деякі особи ведуть асоціальний спосіб життя, а також тим, що до особливостей складу населення, яке обслуговується поліклінікою №22, слід віднести збільшення кількості осіб, які винаймають житло та число осіб, що постійно мігрують.

А діагнози мешканцям екологічно забрудненого мікрорайону починають писати з того, що «даних за професійне захворювання не встановлено». Якщо не встановлено, то тоді чому ця інформація вписується в діагноз?.. Тоді вже, щоб веселіше було читати, можна було б писати так: «переломів рук і ніг не виявлено, вуха не чухаються…», а вже потім «астма, гайморит…».

Приблизно такий перелік діагнозів мають мешканці забрудненого мікрорайону

Місцеві мешканці мають цілі теки документів, серед яких, сотні відповідей екологічної інспекції, МНС, прокуратури. Але все це покищо не дає потрібного результату. Людей продовжують труїти тоннами атмосферних викидів хімічної і металургійної промисловості. А щоб «покращити» їхнє життя і зробити ще беззахиснішими їх легені, у даному мікрорайоні було знищено не одну сотню дерев. І зовсім малоймовірним є той факт, що в таких умовах зможе вирости хоч одне нове доросле дерево.

comments powered by HyperComments