У Харкові відбулась відкрита лекція на тему: «Колективна травматична пам'ять України: приклади Голодомору і Чорнобиля»

Жанна Титаренко  |  Четвер, 27 жовтня 2011, 01:09
Фахівець з історії східної Європи, викладачка Стразбурзького університету Керстин Йобст навела низку фактів масового голодування і загибелі від нестачі їжі в країнах з комуністичним минулим та країнах Африки. Гостя міста також розповіла про те, як голод впливає на колективну пам'ять і ментальність нації, і пояснила деякі спільні моменти Голодомору й Чорнобиля.
У Харкові відбулась відкрита лекція на тему:  «Колективна травматична пам'ять України: приклади Голодомору і Чорнобиля»

Відкрита лекція відбулась у приміщенні ГО «Поступ». Організаторами низки таких заходів є Німецька служба академічних обмінів, Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні та Посольство Федеративної Республіки Німеччина в Україні.

Усі слухачі лекції отримали синхронний переклад з німецької на українську мову.

Керстин Йобст почала з того, що: «Голод у Біблії зображено третім вершником апокаліпсису». Потім була наведена статистика кількості голодуючих на планеті. За словами Керстин Йобст у 2000 році голодувало близько 840 мільйонів людей, а зараз ця цифра наближається до мільярду.

Під час лекції Керстин Йобст наголосила на тому, що міжнародна спільнота не дуже переймається проблемами голодуючих. І Голодомор Європейський парламент визнав як голод, а не геноцид.

«Коли влітку 2005 року голод загрожував 2,5 мільйонам мешканців західної Африки, міжнародна спільнота майже не звертала на це уваги. А в 1990-ті роки від голоду загинуло 10 % населення комуністичної Кореї», - додала Керстин Йобст.

Керстин Йобст також стверджувала, що політики не стоять осторонь цих процесів і в СССР було достатньо ресурсів і можливостей, для того, щоб зупинити голод.

А коли дійшла мова до комуністичного устрою, то Керстин Йобст зазначила, що в 1958-1961 рр. був голод і в Китаї.

На думку Керстин Йобст, на благо комуністичної ідеї було принесено в жертву мільйони людей. І є такі, що й сьогодні продовжують виправдовувати тих, хто вчиняв такий злочин проти людяності.

«Ліквідатори аварії на ЧАЕС теж є жертвами, але вони віддали своє життя і здоров’я заради майбутнього», - додала Керстин Йобст.

На думку Керстин Йобст голод суттєво вплинув на колективну пам'ять нації. І жодна сфальсифікована статистика не могла забезпечити повне приховування масового голоду. Сприяла забуванню фактів смертей рідних і знайомих Друга Світова війна.

Як наголосила Керстин Йобст, Хрущов критикував Сталіна за відхилення від ідеології Леніна і привертав якомога більше уваги до героїзму воїнів Другої Світової війни.

Проводячи паралелі з аварією на ЧАЕС, було зазначено, що цей факт також є колективною травмою пам’яті української нації.

«Геноцид і екоцид – це те, за що мали б відповідати керівництво комуністичної партії й СССР», - зазначила Керстин Йобст.

Врешті решт, Керстин Йобст наголосила на тому, що в жодному разі не можна розмірковувати над тим, яка трагедія була кращою, а яка гіршою. Бо Голодомор і Чорнобиль мають складні наслідки, тільки лежать вони дещо в різних площинах. А злочини проти людяності мають бути засудженими незалежно від того, хто їх здійснює.

«Голокост визнано злочином проти людяності, і зневажливе ставлення до голокосту карається законодавством Німеччини», - додала Керстин Йобст, тому аналогічним мало б бути ставлення і до Голодомору.

Лекція також супроводжувалася переглядом слайд-шоу світлин голодуючих та пам’ятних знаків Голодомору, і завершилася низкою запитань і коментарів слухачів лекції.

Факти знають всі, але чомусь висновки роблять різні...

comments powered by HyperComments