Мешканка Харкова Родислава Капніст розповіла про ті знущання, яких зазнали її батьки в концентраційних таборах далекої півночі

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 11 листопада 2011, 23:08
Родина Родислави Капніст мала дворянське походження, тому після приходу совєтської влади її мати була заарештована і вислана на далеку північ.
Мешканка Харкова Родислава Капніст розповіла про ті знущання, яких зазнали її батьки в концентраційних таборах далекої півночі

Спогадами про ті катування, які вчинялися над її матір’ю та іншими членами родини, Родислава Капніст розповіла під час відкриття виставки фотографій залишків концтаборів «Відрядження в один кінець».

За словами Родислави Капніст, частина її родини була розстріляна, а частина – відбувала покарання на далекому півночі. Її мати була фізично сильною жінкою, тому змогла витримати переїзд, холодні умови і тяжку працю.

«Невідомо чому,  але в концтаборі трапилася пожежа. Мою маму врятував один чоловік і в нагороду за це вона народила доньку», - сказала Родислава Капніст.

Матері неодноразово пропонували зробити аборт, але вона не погоджувалась. Її неодноразово обливали льодяною водою, били і змушували працювати по 14-16 годин на добу. Але вона все ж таки народила донечку Родиславу.

Спочатку вона була біля матері, але потім її забрали до спеціального виховного закладу для дітей політичних в’язнів.

Як згадує сама Родислава Капніст, над нею постійно знущалася одна вихователька того закладу, і мати , помітивши купу синців й опіки на шкірі побила ту виховательку. За це її термін арешту був продовжений ще на 10 років.

Смерть Сталіна стала великим щастям для родини Капніст. Матір Родислави було звільнено з під варти. На жаль, батько не дожив до того часу. Його закатували в концтаборах і він дуже швидко помер.

Відвідувачі виставки були вражені такими згадками Родислави Капніст. У декого на очах блищали людські сльози і співчуття.

comments powered by HyperComments