Харків відзначив День україномовної преси

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 14 листопада 2011, 20:41
Традиція цього свята була започаткована три роки тому за ініціативою Спілки Української Молоді, товариства «Спадщина» та громадського об’єднання «Шемети». Сьогодні в Харкові зібралися відомі журналісти півдня і сходу, громадські діячі і політики.
Харків відзначив День україномовної преси

 

Захід відбувався в приміщення громадського об’єднання «Поступ» і транслювався в прямому етері інтернет-радіо «Сурма». З нагоди свята 14 листопада було оголошено офіційним Днем народження цього радіо.

Серед гостей і промовців свята були: ветеран української служби Радіо «Свобода» Тарас Марусик, співробітник українського відділу «Голосу Америки» Ігор Столяров; з батьківщини засновників українськомовної преси на Лівобережжі братів Шеметів, голова Лубенського медіа-клубу Володимир Безчасний, а також депутат Харківської обласної ради, член комісії з питань засобів масової інформації та свободи слова Іван Варченко.

Голова Лубенського медіа-клубу Володимир Безчасний розповів про заснування першої україномовної газети «Хлібороб» на теренах царської Росії та про цензуру і сучасний стан україномовної преси на Полтавщині.

Під час обговорення розвитку україномовних видань було зазначено, що наразі в Україні державною мовою друкується лише 30% газет, переважна більшість яких є районними виданнями, що повністю залежать від влади, а журналів українською мовою друкується лише 10% від усієї кількості.

Володимир Безчасний також повідомив про наміри заснувати незалежну газету на базі Лубенського медіа-клубу.

Наразі Спілка Української Молоді (СУМ), товариство «Спадщина», фонд ім. Гната Хоткевича та Лубенський медіа-клуб ініціюють проведення міжнародного фестивалю україномовних видань.

За словами коменданта приміщення СУМ Романа Черемського газета «Український простір» звернулася до низки закордонних україномовних видань з пропозицією надрукувати декілька спільних номерів.

Сьогодні журналісти півдня і сходу підписали спеціальне звернення до Кабінету Міністрів України з проханням видати указ про запровадження державного свята україномовної преси, що припадатиме на 25 листопада за новим стилем календаря (за старим стилем було 12 листопада).

comments powered by HyperComments