На Лозівщині знайдено півметрову авіабомбу - шукачам металу поталанило, вона не вибухнула

Максим Гордієнко  |  Четвер, 17 листопада 2011, 14:25
Викопали небезпечну знахідку на півметровій глибині у лісосмузі поблизу с. Чернігівське
На Лозівщині знайдено півметрову авіабомбу - шукачам металу поталанило, вона не вибухнула

- Вся складність ситуації полягала в тому, що перебувала бомба у 50 метрах від залізничної колії, поруч з платформою “Прядки”, - розповідає начальник Лозівського управління МНС Володимир Тертишний. - Оскільки мова йде про авіабомбу часів Другої світової війни, ніхто не візьметься спрогнозувати, як поведе себе предмет, який стільки пролежав й був зверху звільнений від землі металошукачами. А тому до приїзду піротехників було виставлено черговий патруль міліції. Оскільки бомба загрожувала залізниці, постало питання про негайне її знешкодження. Мова йшла лише про висококласних спеціалістів, якими є піротехніки, котрі знешкоджують боєприпаси на арсеналі.

Знахідка, вага якої 50 кілограмів, виявилася дуже небезпечною авіабомбою ФА - 50. судячи з того, що поруч була вирва, напевне, бомб було скинуто дві. Але ця з якихось причин одна  не вибухнула. Операція з її знешкодження, яка відбулося на Михалівському полігоні, проведена досить успішно.

Все добре, що добре закінчується, - констатує Володимир Тертишний. - Але так буває не завжди. Приклади тому — смертельні випадки у Балаклії, Чугуєві й Первомайську, де постраждалі — металошукачі, котрі намагалися розбирати, розпилювати чи бити по подібних знахідках. Небезпека у тому, що, навіть, пролежавши стільки часу в землі, вибухова речовина не руйнується, а стає ще більш небезпечною, спрацьовуючи навіть без детонатора...Прикрі випадки трапилися і в нашому районі: ПОСП “Агросвіт”, металоприймальний пункт — теж загинули люди.

Думку про те, що земля Лозівщини нашпигована вибухівкою, підтверджує й знахідка складу боєприпасів у с. Павлівка -2. Там за городами виявлено (і теж металошукачами!) дев’ять протитанкових мін, тринадцять мінометних і вісім 76-міліметрових артснарядів та дві ручні гранати. Склад вивезено й теж знешкоджено.

comments powered by HyperComments