У Свято-Дмитрівському храмі УАПЦ відбулась зустріч християнської молоді на тему дотримання постів

Жанна Титаренко  |  Неділя, 20 листопада 2011, 22:33
Зустріч молоді розпочалася з перегляду відео-сюжетів про сучасне життя, роздратування, стреси, обряд хрещення і піст. Примітно, що кількість учасників зустрічі значно збільшилась, у порівнянні з попереднім разом.
У Свято-Дмитрівському храмі УАПЦ відбулась зустріч християнської молоді на тему дотримання постів

Ведучою зустрічі християнської молоді була харківська письменниця Олена Руда.

Серед побаченого й почутого на екрані проектора найбільше запам’яталося, що найстрашнішою є залежність від гріха, тому за допомогою посту людина має можливість отримати свободу від шкідливих звичок, розкоші і постійного служіння своєму череву.

Аби дотримання посту не викликало роздратування і постійного відчуття голоду учасникам зустрічі було роздано роздруковані рецепти пісних страв, серед яких, тушкована капуста, млинці з яблуками, овочеві супи, салати, вівсяні котлети, вареники з капустою і грибами тощо.

Парафіянин Свято-Дмитрівського храму Ігор Капустянський під час своєї доповіді наголосив на тому, що пости готують людину до певного свята. Великі пости – до Різдва й Великодня, малі – до інших свят і в сумі близько 200 днів року людина має поститись. Зокрема, щотижня у понеділок, середу і п’ятницю християнин мусить відмовитись від їжі тваринного походження.

Ігор Капустянський також навів цитати зі Святого Письма та біблійні історії з Євангелія від Луки.

Потім учасники зустрічі прослухали низку повідомлень про піст з теленовин і прокоментували їх.

Найбільше запам’яталась репліка «не їсти ближнього свого», що стосується не лише фізичного, а й духовного посту.

Під час зустрічі також було зазначено, що утримання символізує чотири пори року, - тобто зміни й очищення.

А парафіянка Свято-Дмитрівського храму Оксана Підопригора наголосила на тому, що піст є не ціллю, а засобом для духовного зростання. Оскільки відмовившись від скоромної їжі, сексу, частини телепередач і низки розваг ми можемо звільнити час і сили для духовного зростання. Крім того піст дає можливість випробувати себе і з’ясувати, ким ми є – рабами свого тіла чи ні.

Зустріч була доповнена розповідями про вегетаріанство, протестантські вчення, особливості православного посту і традицій старообрядців.

Останнє слово мав Архиєпископ Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ Ігор Ісіченко.

За словами владики, у північних країнах відмова від вжитку олії буває лише декілька разів на рік. І установи про відмову від їжі тваринного походження кожного понеділка, середи і п’ятниці стосуються лише монахів, а для парафіян піст полегшується.

Щодо хворих та вагітних, то Ігор Ісіченко наголосив на тому, що піст має бути в першу чергу корисним для людини, і якщо його дотримання може призвести до погіршення стану, піст має бути послабленим.

Для подорожуючих піст також послаблюється. І розповідаючи про це послаблення владика розповів дуже цікаву історію про бабусю, яка в період посту виходила з хати, сідала край дороги і їла м'ясо з салом, а коли в неї люди запитували чому таке собі дозволяє, бабуся відповідала, що подорожує.

comments powered by HyperComments