Мешканців Харкова, які звернулися за терміновою допомогою в Харківське відділення МНС, відіслали в диспетчерську жилкомсервісу

Жанна Титаренко  |  Четвер, 24 листопада 2011, 23:54
Такий випадок трапився сьогодні у вечері. В районі заводу «Коксохім» стояв страшенний сморід. Так, там люди щодня вдихають діоксид сірки і низку інших сполук, але сьогодні було набагато гірше ніж у звичайні дні. Вулицю Жовтневої революції покрило димом і на відстані 1,5 кілометри в коридорах житлових будинків стояв дим. Через вентиляційні отвори сморід пробирався і в самі квартири.
Мешканців Харкова, які звернулися за терміновою допомогою в Харківське відділення МНС, відіслали в диспетчерську жилкомсервісу

Люди поспішали до своїх домівок, аби якомога міцніше зачинити там вікна, двері і перечекати цей час. Декому ставало дуже зле. Люди, які хворіють астмою та іншими недугами дихальної системи взагалі не знали куди подітися. Вони звернулися за допомогою у Харківське управління Міністерства з надзвичайних ситуацій (МНС).

Черговий - майор Максим Говорун пообіцяв передати дані про небезпеку до міської санепідемстанції. Але вже за годину виявилося, що ніяку допомогу ніхто нікому надавати не буде. М. Говорун також відмовився назвати прізвище тієї людини, якій він передав інформацію про надзвичайну ситуацію в місті.

А черговий МНС на прізвище Осмаков (ім’я не назвав) сказав, що за допомогою треба звертатись за номером 1562. Через кілька хвилин виявилося, що то номер диспетчерської Харківського жилкомсервісу. На повторний дзвінок до МНС певний проміжок часу ніхто не відповідав.

Начальник чергової зміни МНС України Сергій Кудін також відмовився сприяти в наданні допомоги і порадив писати скарги в екологічні інстанції.

Дехто з мешканців будинку № 108, що по вул. Жовтневої революції, вже по декілька разів скористався спеціальними інгаляторами, що знімають напади астми. А інгаляторами не можна користуватися більше двох-трьох разів за вечір. Люди дуже хвилюються за те, що буде далі, коли трапиться ще один напад й інгалятор не допоможе.

За словами мешканців вищезгаданого будинку, у їхньому під’їзді цього року померло 11 людей і було вчинено одне самогубство. Кажуть, що жінка не витримала щоденних нападів астми і болю в серці й викинулася з вікна. 27-річний юнак помер від онкологічної хвороби. Решта людей померли від інсультів у віці, що дещо перевищував 50 років. Декілька днів тому, в одного з мешканців цього будинку одночасно трапився інсульт та інфаркт. Люди співчувають його родині і дуже здивовані цим фактом, оскільки чоловік за життя не вживав алкоголю і не палив.

Сьогодні люди в паніці. Вони думають про одне – як дожити до ранку. Водночас дозвільні документи на експлуатацію екологічно небезпечних підприємств дає МНС, і слідкує за  виконанням відповідних норм, і в разі необхідності відбирає ці дозволи. Але в Харкові МНС відверто відмовляється виконувати свої прямі обов’язки. І «Коксохім» уже два роки поспіль працює без дозвільних документів на експлуатацію підприємства. Аналогічною є ситуація й з іншими підприємствами, що розташовані в районі «Коксохіму» і здійснюють масштабні забруднюючі викиди в атмосферу.

comments powered by HyperComments