Близько 1 400 студентів ознайомилися з інформацією про кримінальну діяльність скінхедських угрупувань

Жанна Титаренко  |  Субота, 26 листопада 2011, 01:16
Відкрита лекція на тему «Толерантність заради миру» охопила великі університети й окремі коледжі міста Харкова. Інформування студентів про кримінальну діяльність скінгедських угрупувань здійснювалося з метою максимального звуження соціальної бази екстремістських і терористичних організацій, які пропагують ксенофобію та расизм.
Близько 1 400 студентів ознайомилися з інформацією про кримінальну діяльність скінхедських угрупувань

Організаторами даного заходу виступили Громадська рада при ХОДА, Управління внутрішньої політики ХОДА, Управління освіти і науки ХОДА, ХОМГО «Надія Нації», ХОГО «Українська родина» та ініціативна група громадських активістів «Толерантність заради миру».

«Справжня варта» відвідала останню лекцію цього циклу, яку читав голова Харківської обласної молодіжної громадської організації «Надія Нації» Олексій Корнєв.

Олексій Корнєв розпочав лекцію з пояснення того, чим є толерантність. Було згадано і про фабрику «Мівіна», на якій працювали  тисячі громадян України, і "кольорових" студентів, які сплачують за навчання, надаючи тим самим можливості для бюджетного навчання українським студентам, і про міжнародні економічні відносини й туризм, і, звісно ж, про «Євро-2012».

Зазирнувши в недалеке історичне минуле, Олексій Корнєв розповів про те, до чого нацизм (тобто відсутність толерантності до інших націй і вивищення однієї нації над іншими) привів народ Німеччини. Він наголосив на тому, що Німеччина до сьогодні виплачує компенсацію євреям і не може відновити ту чисельність свого населення, яка була перед початком війни.

Під час лекції також прозвучала всеукраїнська статистика актів насилля та вбивств, які вчинялися на расовому грунті. Так у 2006 році було скоєно 14 актів насилля і 2 вбивства, 2007 – 88 жертв, з них 6 вбито, 2008 – 86, 4 з яких убито, 2009 – 37 жертв.

Але зменшення офіційної статистики, за словами Олексія Корнєва є причиною того, що дуже часто заяви в іноземців не приймають і не реєструють.

Олексій Корнев також наголосив на тому, що вирішувати проблеми в’їзду іноземців до України треба на законодавчому рівні, а не на рівні вуличних бійок.

Після лекції студенти поставили низку запитань, висловили своє ставлення до толерантності й обговорили позитивні й негативні сторони цього явища.

Серед відповідей найбільше запам’яталося те, що наприкінці літа поточного року в Харкові налічувалося близько 650 тренованих бойовиків скінхедського угрупування і декілька тисяч їх ідеологічних прихильників.

Олексій Корнєв закликав студентів не приходити до скінхедських організацій заради цікавості чи з якоюсь іншою метою, оскільки, потрапивши під вплив професійної пропаганди й психологічної обробки, можна стати звичайним пішаком расистського бандугрупування, скалічивши цим життя іншій людині й собі (зовсім не складно отримати травму під час нападу на іноземців або бути заарештованим за кримінальну діяльність).

Остання лекція пройшла успішно і гострих дискусій на тему толерантності не виникло. Але в деяких університетах Харкова було виявлено студентів, які вже потрапили під вплив скінхедських організацій і пропагують расизм.

Зокрема,  у ХДПУ імені Г.С.Сковороди близько 30 % аудиторії практично відразу почали створювати шумові ефекти.

«Зі змісту розмов цих студентів між собою (приглушеними голосами) можна зробити висновок про їхнє позитивне ставлення до ксенофобії та зневагу до лектора. Кульмінаційною точкою цього заходу стала спроба кількох студентів із цих 30 % проскандувати відому неонацистську «кричалку» «Чайка Максим – не забудем, не простим!». Утім, цей демарш був успішно нейтралізований мною за підтримки трьох заступників декана (на заході були студенти переважно з юридичного, а також економічного та історичного факультетів)», - наголосив Олексій Корнєв, розповідаючи про лекції в інших вишах.

Аналогічною була ситуація і в Харківському державному університеті харчування і торгівлі (ХДУХТ).

«У цілому можна сказати, що мета циклу даних лекцій була досягнута. Більша частина студентів, які їх прослухали, отримали гарне «щеплення» від екстремізму, дискримінації, ксенофобії та расизму. Водночас ми побачили, які виші найбільше засмічені скінхедівським елементом і можемо тепер звернутися з відповідними заявами до Управління освіти і науки ХОДА, Міністерства освіти і науки України, а також до правоохоронних органів», - додав Олексій Корнєв.

comments powered by HyperComments