У Харкові хочуть увічнити пам'ять Івана Сірка

Вівторок, 29 листопада 2011, 18:33
Біля входу в Харківську загальноосвітню школу № 59 може з'явитися погруддя кошовому отаману Запорізької Січі Іванові Сірку. Це питання обговорювалося на зустрічі Харківського полку імені Івана Сірка (його штаб якраз розташовується у школі № 59) з нащадками видатного козака і громадськими діячами Харківщини.
У Харкові хочуть увічнити пам'ять Івана Сірка

Одна з родичок Івана Сірка по бабусиній лінії – Радислава Капніст, спадкоємиця знаменитого дворянського роду:
 - "Коли моя мама Марія Капніст, кіноакторка, грала у фільмі «Руслан і Людмила» Наїну, то всі дивувалися, чому в титрах було написано «Сірко-Капніст». Виявилося, що ми точно належимо до лінії Сірків. Коли відзначалося 500-річчя козацтва, мене офіційно запросили в Капулівку".

Нагадаємо, що в селі Капулівка на Дніпропетровщині розташована могила Івана Сірка.
Павло Томах, нащадок знаменитого козака в сьомому поколінні (теж по лінії бабусі), під час зустрічі розповів, що в різних історичних джерелах дуже суперечливі дані про Івана Сірка. До цих пір ведуться дискусії, уродженцем якого саме міста він був. Але найбільш імовірно, що Іван Сірко все-таки народився на Слобожанщині, в Мерефі. Відомо, що з дитинства Іван Сірко вже був козаком. У чотири роки його посадили на коня. Підготовкою майбутнього воїна займалися іноземці (тоді закордонні вчителі користувалися популярністю у Запорізькій Січі). Як воєначальник Іван Сірко перемагав не кількістю, а якістю. Перш ніж іти на битву, він вивчав історичне минуле ворога, місцевість, на якій мали воювати. До того ж у молодості, відслуживши у французькій і німецькій армії, він набув цінного досвіду ведення боїв з іноземцями. За всі роки своєї військової практики Іван Сірко не програв жодного бою. Крім того, він був усебічно розвиненою людиною, знав понад 30 мов і діалектів. За чутками він був ще й характерником, перед боєм змінював свій людський вигляд так, що ворог не міг його розпізнати, а також умів перетворюватися на вовка чи орла. У той самий час жорстокість Сірка стала людським поголосом. Проте Іван Дмитрович був щедрою людиною, всю військову здобич він роздавав народу. Помер знаменитий воїн в 62 роки бідною людиною ...
Зовнішність Івана Сірка вважається невідомою, що, за словами ініціаторів, ускладнює роботу над погруддям. Проте присутній на зустрічі заступник голови харківської громадської організації «Фонд пам'яті Капністів» Олексій Іваницький стверджує, що справжній портрет Івана Сірка вже є, адже під час перепоховання тіла козака його череп був привезений до Москви, в майстерню відомого академіка Герасимова, який займався реконструкцією портретів історичних особистостей за їх черепами і кістковими останками.

Крім того, Олексій Олександрович висунув ідею, щоб школі № 59 було присвоєно ім'я Івана Сірка.
- Буде погруддя, буде школа імені Івана Сірка – і буде дух козацький, – зазначив Олексій Іваницький.

До слова, і харківський міський голова порушував питання про увічнення пам'яті Івана Сірка. Під час відкриття човнової станції на Лопанській набережній Геннадій Кернес говорив, що у сквері «Стрілка» планується встановити пам'ятник Івану Сірку.

comments powered by HyperComments