Харківський осередок «Молодої Просвіти» та ГІ «Оновлення країни» провели вечір пам’яті української письменниці Ольги Кобилянської

Жанна Титаренко  |  Середа, 30 листопада 2011, 00:37
На цьому заході молоді просвітяни торкнулися теми ролі жінок в українському суспільстві. А про життєвий і творчий шлях Ольги Кобилянської розповіла фаховий філолог Ірина Злобіна.
Харківський осередок «Молодої Просвіти» та ГІ «Оновлення країни» провели вечір пам’яті української письменниці Ольги Кобилянської

З розповідей про Ольгу Кобилянську найбільше запам’яталося те, що спочатку вона писала польською й німецькою мовами, і навіть, українські народні пісні записувала латиницею. Але письменниця змогла досконало вивчити українську мову і живучи на теренах України примножити літературний доробок, власне, української нації, частинкою якої вона вважала й себе. (Батько Ольги Кобилянської мав українське походження.)

Ірина Злобіна прокоментувала найвідоміші твори Ольги Кобилянської і частково переповіла їхній зміст. «Людина», «Царівна», «Земля», «Битва», - у цих творах є і філософія Ніцше, й ідея свободи, яка є однією з умов для творчості, й патріархальний лад, і захист прадавніх лісів від вирубки чужинськими нападниками і міськими заробітчанами… Таке широке коло літературних сюжетів й образів зацікавило молодих просвітян. Дехто, навіть, попрохав зачитати хоча б декілька сторінок прози, викладеної словами Ольги Кобилянської.

Вечір був доповнений переглядом фотографій Ольги Кобилянської, гірських краєвидів, на які споглядала письменниця і світлини з музею Ольги Кобилянської, що розташований у місті Чернівці.

Особливу атмосферу вечора створила музика до фільму «Царівна». У цей час гості заходу намагалися уявити ту епоху, у якій жила і творила Ольга Кобилянська.

Завершив літературний вечір харківський письменник Олександр Приймак. Він зачитав декілька авторських віршів про щиру любов до України і закликав вшанувати хвилиною мовчання нещодавно вбитого в Донецьку чорнобильця та журналіста, що загинув у Києві.

comments powered by HyperComments