У Харківському літературному музеї 2012 рік почався з духовних піснеспівів

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 20 січня 2012, 00:08
Представники Харківського кобзарського цеху, що діє при товаристві «Спадщина», виконали слобожанські псальми та канти, частину з яких віднайшли і записали на теренах Харківської і Сумської областей.
У Харківському літературному музеї 2012 рік почався з духовних піснеспівів

Олександр Савчук та Костянтин Черемський у супроводі бандури і кобзи виконали пісні на слова Стефана Яворського, Димитрія Туптала, Григорія Сковороди та невідомих народних авторів. Бандуристи всі пісні виконували окремо.

Спів Олександра Савчука вирізнявся мелодійністю, зворушливістю. Його голос інколи притишувався і всі уважно прислухалися до нього, тим самим акцентуючи увагу на важливих частинах тексту.

Костянтин Черемський співав голосно, передаючи стиль справжнього кобзаря-співця, що збирає навколо себе величезний натовп людей.

Більшу частину концерту зайняли псальми, тобто біблійні псалми перефразовані народною мовою. Тексти кантів теж стосувалися людської моралі, але були більш світськими.

Особливої атмосфери концерту надавав зал Харківського літературного музею, я якому триває експозиція: «Григорій Сковорода: мандрівка за щастям», що відображає світ українських старожитностей, ранньомодерного богослов'я, філософії, сакрального мистецтва та літератури.  

comments powered by HyperComments