Біда сама не ходить: поки прокуратура на Авакова полює, лідер харківської "Свободи" хоче взяти його на поруки

Субота, 4 лютого 2012, 17:09
3 лютого 2012 року голова Харківської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Ігор Швайка звернувся до прокуратури области із запитом про надання інформації щодо неможливости застосувати до очільника місцевої "Батьківщини" Арсена Авакова запобіжний захід у вигляді взяття на поруки.
Біда сама не ходить: поки прокуратура на Авакова полює, лідер харківської "Свободи" хоче взяти його на поруки

Подаємо текст запиту: "У порядку, визначеному ст. 152 Кримінально-процесуального кодексу України, мною, Швайкою Ігорем Олександровичем, головою Харківської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода", до прокуратури Харківської області було подано заяву від 13 січня 2012 року про особисту поруку. Цією заявою я просив у разі розгляду прокуратурою Харківської області питання про застосування до громадянина України Авакова Арсена Борисовича, 02.01.1964 р.н., запобіжного заходу або участі прокуратури Харківської області в ухваленні такого рішення судом застосувати до громадянина України Авакова Арсена Борисовича, 02.01.1964 р.н., запобіжний захід у вигляді моєї особистої поруки.

Як повідомила прес-служба прокуратури Харківської області , "31 січня 2012 року колишнього голову Харківської обласної державної адміністрації Авакова А.Б. притягнуто як обвинувачуваного у кримінальній справі, порушеній 26 січня 2012 року прокуратурою області стосовно нього за фактом перевищення влади та службових повноважень за ч. 3 ст. 365 КК України. Цього ж дня його оголошено в міжнародний розшук та за поданням слідчого прокуратури Харківської області Червонозаводським районним судом м. Харкова йому обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту".

Після цього я отримав від прокуратури Харківської області листа від 27.01.2012 р. № 04/3/3-1-2 за підписом "начальника відділу з розслідування кримінальних справ щодо корупційних діянь прокуратури області радника юстиції А.А. Оганнісяна". Зазначеним листом мені було повідомлено, що задовольнити мою заяву "немає правових підстав, тому що вона не відповідає вимогам Кримінально-процесуального кодексу України". Однак при цьому не була названа жодна норма чинного Кримінально-процесуального кодексу України, якій, за суб'єктивним твердженням посадової особи прокуратури Харківської області, не відповідає поданий мною документ.

Виходячи з вище викладеного та керуючись ст.ст. 3, 19, 21, 22, 40 Конституції України, ст.ст. 5, 9, 32, 33 Закону України "Про інформацію", ст.ст. 1 – 5, 14, 19, 20 Закону України "Про доступ до публічної інформації", Законом України "Про звернення громадян", ст. 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, прошу невідкладно письмово повідомити:

1. Якій конкретно нормі (нормам) чинного Кримінально-процесуального кодексу України не відповідає моя заява про особисту поруку від 13.01.2012 р.

2. Чи було враховано 31 січня 2012 року при обранні щодо Авакова Арсена Борисовича, 02.01.1964 р.н., запобіжного заходу и вигляді взяття під варту факт наявності моєї заяви про особисту поруку щодо цього громадянина України? Якщо ні, то на яких правових підставах?".

 Свободівець так коментує попередню відписку слідчого Артура Оганнісяна: "Те, що громадськість бачить у справі Авакова – це повна відсутність публічності в діях правоохоронців. Наприклад, мені не повідомлено, чому саме за моєю заявою не можна видати Авакова на поруки. Не можна – і все! Читаємо: "Має сидіти і все!". Чи не такою є головна і єдина мета Харківської прокуратури, що виконує замовлення нинішньої владної псевдо-еліти?..".

comments powered by HyperComments