Пісочин: боротися за наше майбутнє, за дітей проти підліткового алкоголізму

Артем Фисун, депутат Пісочинської селищної ради  |  П'ятниця, 10 лютого 2012, 12:56
З кожним роком в Україні алкоголізм стає молодшим: оскільки алкоголем починають зловживати вже в раннім віці, то й звичайно захворювання алкоголізм розвивається раніше. Значною мірою це пояснюється тим, що слабоалкогольні напої в Україні зараз вважаються престижними і безпечними.
Пісочин: боротися за наше майбутнє, за дітей проти підліткового алкоголізму

Маємо результат: за статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, українська молодь посідає I місце за вживанням спиртних напоїв.

У межах дослідження науковці опитали більше 200 тисяч учнів з 5-го по 11-й клас у 41 країні світу. За результатами опитування вчені склали список держав, підлітковий алкоголізм став особливо загрозливим явищем.

Для порівняння, аж 40 % українських дітей вживають алкоголь, тоді як у найближчого нашого переслідувача Ізраїлю – 28 % юних любителів алкоголю.

Для вирішення цієї проблеми, у першу чергу, потрібно звернути увагу на місце перебування підлітка. Особливо яскраво це помітно в нашому селищі, де перед молоддю є «чудові» перспективи для вільного часу: широкий вибір кіосків, в яких взагалі не звертають уваги на вік покупця, продаючи пиво, сигарети чи навіть спиртні напої.

Після «заправки» пивом та цигарками молодь спокійно прямує до найближчого дитячого майданчика або до соснового бору, а якщо холодна пора року, то до під’їзду чи на міст через р. Уди (на труби теплотраси). Це не всі місця, де можна провести свій вільний час, підлітки можуть дозволити собі й більш «пристойні» заклади, яких взагалі великий вибір – добрий десяток кафе та рюмочних тільки на мікрорайоні «Мобіль», де також віком клієнтів особливо не цікавляться.

То куди ж піде дитина проводити свій вільний час???!!! Адже на сьогоднішній день ми маємо аж два спортивних майданчики - «турніки» (один з яких встановлено кандидатом в депутати М. Толмачовим ще 15 років тому) та 3 футбольних майданчики, на яких покриття залишає бажати кращого. Адже молоді люди, підлітки, народжені в час високих технологій та науково-технічного прогресу, потребують і відповідних найсучасніших умов свого дозвілля!

Для порівняння, в с. Солоницівка є діючий спортивний комплекс «Енергетик», який зведений та використовується виключно на кошти ТЕЦ-5. На території спорткомплексу розташований басейн (25 метрів), сауна, спортивна зала для занять силовими видами спорту, крита спортивна зала для великого тенісу, зала для міні-футболу, боксерський ринг, вуличні тенісні корти.

Одразу виникає питання до нашої влади: невже важко залучити наших провідних інвесторів для організації дозвілля молоді – Курязький ДБК, авторинок «ЛОСК», завод «Надія», ПАТ «Харків-Авто»?!

Аби змінити ситуацію, на думку більшості експертів, необхідно змінити громадську думку, ставлення кожної людини до цієї проблеми. Не варто проходити повз продавця, який дістає з-під поли пиво для 14-річних дітей. Сьогодні це чужі діти, а завтра можуть бути ваші!

У листопаді 2011 р. створено ініціативну групу з активістів ГО «Альтернатива» та депутатів селищної ради для підготовки реконструкції стадіону й спортивних майданчиків селища.

comments powered by HyperComments