Харків відвідав відомий український історик Володимир Сергійчук

Жанна Титаренко  |  Неділя, 12 лютого 2012, 18:37
Професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, доктор історичних наук Володимир Сергійчук подарував для бібліотеки Свято-Дмитрівського храму УАПЦ підбірку власних історичних праць та виступив з доповіддю на тему: «Соборницькі орієнтири Ярослава Стецька».
Харків відвідав відомий український історик Володимир Сергійчук

Зустріч з харківцями була присвячена 100-тій річниці з дня народження голови проводу ОУН-Б Ярослава Стецька.

У книгах, які Володимир Сергійчук передав до бібліотеки Свято-Дмитрівського храму Української Автокефальної Православної Церкви, вміщено багато архівних секретних документів КГБ. Серед цих книжок є історично-релігійна література, книги про совєтські концтабори для німецьких солдатів, про вимирання мешканців Харківщини в роки Голодомору і багато інших, вартих уваги історичних праць.

Особливо запам’яталася книга «В ім’я майбутнього нації», в якій вміщено списки українців діаспори, які збирали гроші на навчання української молоді. Володимир Сергійчук також зазначив, що саме з цих коштів отримували стипендії Олена Теліга, Євген Маланюк та багато інших представників патріотично-налаштованої молоді.

У своїй доповіді Володимир Сергійчук нагадав, що 30 червня 1941 року було проголошено Акт Відновлення Української Державності , тому 24 серпня 1991 року на позачерговій сесії УРСР Незалежність України не проголошували, а відновлювали.

«Ще в 1921 році, коли петлюрівці були у вигнанні, Фінляндія й Аргентина прохали надіслати послів і визнавали Незалежність України», - додав Володимир Сергійчук.

Торкнувся Володимир Сергійчук і складного життєвого шляху Ярослава Стецька, якого неодноразово змушували відмовитися від проголошеного Акту Відновлення Української Державності ,тим самим скасувавши його. Але Ярослав Стецько залишився вірним Україні до кінця свого життя.

«За це він пішов у підвали німецьких в’язниць. А зараз ми не бачимо таких людей, які були б готові так жертовно захищати Україну», - додав В. Сергійчук.

На згадку про Харків і Свято-Дмитрівський храм УАПЦ Володимиру Сергійчуку подарували зібрання наукових праць відомого харківського дослідника української архітектури Стефана Таранушенка.

comments powered by HyperComments