Громадський рух «Чесно»: в Харкові сформована регіональна координаційна рада

Світлана Шкурай  |  Неділя, 19 лютого 2012, 15:25
17 лютого до Харкова завітали учасники всеукраїнського руху «Чесно», серед яких журналіст Вахтанг Кіпіані та громадський активіст Євген Золотарьов із «Холодноярської ініціативи» та ін. Вони презентували розпочатий рівно за рік до виборів, 29 жовтня 2011 року, проект за «очищення» парламенту, зустрілися з представниками громадських організацій та провели мозковий штурм.
Громадський рух «Чесно»: в Харкові сформована регіональна координаційна рада

Подібні суспільні рухи перевірені і схвалені світовим досвідом. Чи працюватимуть вони в Україні – поки невідомо, але громадські активісти плекають надії на реалізацію своєї мети – «вплинути на якість політики шляхом недопущення до виборів кандидатів, які не відповідають вимогам суспільства».

Варто наголосити на професійному і якісному підході до розробки концепції: від визначення критеріїв доброчесності кандидатів до графічного оформлення. Біло-фіолетові голівки часнику на значках та календарях –  символ руху і засіб боротьби із сучасними політичними «вампірами», перевертнями та іншою нечистю – яскраво виділяють бажання активістів «захиститись» від недостойних у наступній Верховній Раді.

План-схема діяльності руху

У мозковому штурмі взяли участь представники 13 громадських організацій Харкова. Під час зустрічі було обрано трьох регіональних координаторів платформи – Юрія Кальченка(ГО «Ми – харків’яни»), Тамару Трацевич (Центр прав людини «Древо життя») та Надію Савинську («Демократичний альянс»). Розвиток руху у місті тепер на їх плечах.

Тамара Трацевич та Надія Савинська 

Вони координуватимуть громадський аудит нинішніх депутатів та дослідження майбутніх кандидатів-мажоритарників за допомогою таких шести критеріїв:

- відсутність фактів порушень прав і свобод людини; 

- відповідність задекларованих доходів та майна способу життя;

- незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців;

- особисте голосування в парламенті;

- непричетність до корупційних дій;

- участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.

Інформація про результати роботи буде поширена за допомогою Інтернету, соцмереж та «сарафанного радіо».

Харків став 12 містом, в якому презентували рух «Чесно». Перед цим регіональні платформи були сформовані в Сумах, Полтаві, Чернігові, Вінниці, Житомирі, Хмельницькому, Тернополі, Луганську, Одесі, Миколаєві та Херсоні.

comments powered by HyperComments