Члени Харківського осередку ВО «Свобода» вже більше року поливають брудом визначного українського режисера Леся Курбаса

Жанна Титаренко  |  Середа, 14 березня 2012, 18:31
Нещодавно відбулась чергова презентація книги члена партії ВО «Свобада» Олександра Ґави «Вічна таїна театру». Автор доводить, що Лесь Курбас перетворював акторів українського театру на роботів, давав грати ролі непрофесійним акторам і в такий спосіб знищував український академічний театр. Крім того, свободівець звинувачує Леся Курбаса у тому, що він начебто співпрацював із совєтськими спецслужбами і виконував їх замовлення, руйнуючи, власне, український театр.
Члени Харківського осередку ВО «Свобода» вже більше року поливають брудом визначного українського режисера Леся Курбаса

На даний момент Олександр Ґава викладає акторську майстерність у Харківському університеті мистецтв ім. Котляревського.

Під час презентації книги, Олександр Ґава зазначив, що праці самого Леся Курбаса знайти ніде не вдалося, тому вивчав його творчість за згадками акторів та інших митців. Він неодноразово наголошував на тому, що якщо таких праць ніде не знайдено – значить їх ніколи й не було.

Олександр Ґава також звинуватив Леся Курбаса в тому, що він не винайшов жодної авторської методики. Своє припущення про співпрацю з совєтськими спецслужбами свободівець пояснює тим, що Лесь Курбас міг дозволити собі відпочивати в Одесі аж два місяці на рік і мав неодноразові поїздки закордон.

А той факт, що Лесь Курбас був розстріляний 1937 року разом із Миколою Зеровим, Валер'яном Підмогильним, Миколою Кулішем, Антоном, Богданом і Остапом Крушельницькими, член партії ВО «Свобода» пояснює відмовою Леся Курбаса від подальшої співпраці з совєтськими спецслужбами.

Водночас, під час чергової презентації своєї книги Олександр Ґава жодного разу не згадав про те, що ім’я Леся Курбаса, починаючи з 1934 року, заборонялося навіть згадувати. І саме через це режисерська діяльність митця залишалася невідомою для цілого покоління українців. Відновлювати пам’ять про Леся Курбаса почали аж після Другої світової війни українські емігранти.

Крім того, Олександр Ґава жодного разу не проводив презентації вищезгаданої книги в колі театрознавців, акторів і режисерів, а також за межами Харкова, про що сьогодні було зазначено в Будинку Актора, під час наукової конференції до 125-річчя з дня народження Леся Курбаса.

«Цей чоловік гавкнув на Курбаса з підворітні і все…», - додав під час свого виступу режисер театру і кіно, заслужений діяч мистецтв України Лесь Танюк.

Під час наукової конференції доктор мистецтвознавства, академік національної Академії мистецтв України Неллі Корнієнко зазначила, що Леся Курбаса вивчають у шести європейських університетах, професор Сорбонни пише монографію про Леся Курбаса і творчість визначного українського режисера у науковців не викликає жодних сумнівів.

Актори й театрознавці також занепокоєні тим, що Олександр Ґава викладає у Харківському університеті мистецтв ім. Котляревського й постійно поливає брудом Леся Курбаса у стінах вишу.

Сам автор книги Олександр Ґава не приховує того, що повне фінансування видання нищівної критики Леся Курбаса здійснювала партія ВО «Свобода», і всі кошти від продажу книжок підуть на потреби цієї партії.

comments powered by HyperComments