У Харкові відбулась наукова конференція до 125-річчя від Дня народження визначного українського режисера Леся Курбаса

Жанна Титаренко  |  Четвер, 15 березня 2012, 11:10
Про режисерську спадщину і міфи, які виникли в народі довкола постаті визначного українського режисера, розповіли дослідники Леся Курбаса.
У Харкові відбулась наукова конференція до 125-річчя від Дня народження визначного українського режисера Леся Курбаса

Розпочав наукову конференцію режисер театру і кіно, заслужений діяч мистецтв України Лесь Танюк.

У своїй доповіді Лесь Танюк розповів про одну з легенд, яка виникла довкола постаті Леся Курбаса в західних теренах України. У одній з місцевих газет, навіть, вийшла публікація про те, що Лесь Курбас останні роки свого життя жив у західній Україні і загинув у період 1942-1944 років.

«Ця легенда потребує додаткових досліджень», - додав Олесь Танюк.

В іншій версії є свідчення про те, що Леся Курбаса підібрали десь на півночі Росії і він не був розстріляний.

Розглядаючи ці версії театрознавці припускають, що у ті складні часи масових репресій могли переховуватись родичі Леся Курбаса, утворюючи цим міфи і легенди довкола постаті самого режисера.

Доктор мистецтвознавства, академік національної Академії мистецтв України Неллі Корнієнко зазначила, що Леся Курбаса вивчають у шести європейських університетах, професор Сорбонни пише монографію про Леся Курбаса і творчість визначного українського режисера у науковців не викликає жодних сумнівів.

Під час однієї з доповідей також було зазначено, що до 125-річчя від Дня народження Леся Курбаса на жовтень поточного року вже заплановано проведення міжнародної наукової конференції.

comments powered by HyperComments