Громадські діячі Харківщини намагаються вийти на офіційні переговори з опозиційними партіями

Жанна Титаренко  |  Субота, 17 березня 2012, 13:16
У першу чергу громадські діячі Харківщини вимагають від партій формувати відкриті виборчі списки, взяти на себе чіткі зобов'язання подати законопроект про відкликання обраних депутатів як Верховної Ради України, так і місцевих рад, і підтримати його під час голосування.
Громадські діячі Харківщини намагаються вийти на офіційні переговори з опозиційними партіями

Зустріч громадських діячів розпочалася з нагадування передвиборчих обіцянок: «Почуємо кожного».

На даний момент громадські діячі Харківщини пропонують формувати відкриті списки за допомогою напівзакритих праймеріз. Тобто, щоб до формування відкритих партійних виборчих списків долучалися не лише члени, але й прихильники даної партії, пройшовши перед цим попередню реєстрацію.

За таких умов, члени партії, які претендують на місця у виборчих списках, мають провести агітацію серед зареєстрованих на попереднє голосування членів партії та її прихильників. Потім відбудеться попереднє голосування й з обраних членів партії сформують відкритий виборчий список.

Під час зібрання також було запропоновано, щоб опозиційні партії залучали до висунення в кандидати в депутати різних рівнів громадських діячів.

Крім того, громадські діячі Харківщини вимагають посприяти в наданні доступу до виборчих дільниць у день голосування та підрахунку бюлетенів. Такі вимоги пояснюють тим, щоб громадські діячі змогли отримати по одній копії протоколу підрахунку голосів з кожної виборчої дільниці. Потім буде порахована сума голосів за кожного кандидата і партію (відповідно до мажоритарної і пропорційної систем).

Отримані цифри будуть найближчим часом оприлюднені і це дасть можливість проконтролювати відсоток фальсифікацій у територіальних виборчих округах. За таких умов, продаж голосів виборців між партіями також стане відкритим.

Громадські діячі також вимагають законопроекту про виборних суддів і механізм їх відкликання.

«Опозиція має довести, що вона може змінюватися у кращий бік. Якщо люди цього не відчують, опозиційні партії не матимуть великої підтримки», - зазначив у своїй промові громадський діяч Дмитро Булах.

Вів зібрання громадський діяч Дмитро Пилипець.

На даний момент до переговорів з опозиційними партіями готові представники Молодіжного Націоналістичного Конгресу (МНК), Спілки Української Молоді (СУМ), «Молодої Просвіти», ГІ «Оновлення країни» та окремі громадські діячі Харківщини. Цей перелік громадських організацій і пропозицій поки що не є повним. До співпраці в даному напрямі може долучитись кожен охочий мешканець Харкова та області.

comments powered by HyperComments