У Лозівському ліцеї № 4 інсценували напад терористів

Понеділок, 26 березня 2012, 12:48
Слідом за дитсадками, антитерористичні навчання провели для керівників лозівських шкіл. Вони проходили 21 березня у ліцеї № 4. Практичний день цивільної оборони почався з методичних засідань, потім свої навички показували школярі. В актовій залі учасники навчань і учні вшанували хвилиною мовчання жертв терористичних нападів в усьому світі.
У Лозівському ліцеї № 4 інсценували напад терористів

А майор міліції Віталій Волков нагадав, що телефонні жарти про замінування закладів освіти — це також тероризм і за нього передбачена кримінальна відповідальність. Особливо на це звертатимуть увагу під час зовнішнього незалежного оцінювання. Тоді ретельно перевірятимуть місця тестування.

Кульмінацією навчань стало інсценування нападу терористів і операції з їхнього знешкодження. Відтворення небезпечної ситуації максимально наблизили до реальності. Його учасникам довелося пережити стрес, однак педагоги отримали надзвичайно важливий досвід, зазначають спеціалісти.

За сценарієм, терористи мають захоплювати клас, де знаходяться 15 старшокласників і вчитель. Усіх готували до того, що майбутній напад - лише гра. Коли псевдотерористи увірвалися, вони голосно наказали усім сидіти, хлопців поклали на підлогу, відібрали мобільники.

Так звані нападники — це однокласники начебто захоплених підлітків. Але більшість заручників від несподіванки і переляку їх не пізнала.

Щойно школа дізналася про захоплення, керівник скликала штаб цивільної оборони. Оголошена евакуація пройшла менш ніж за 5 хвилин.

У школу прибула міліція. Переговори з нападниками проводили директор закладу і психолог. Мета у терористів традиційна — гроші і автомобіль.

Викуп терористам передали, щоб ті відпустили заручників і вийшли з приміщення. Замість грошей у валізі — папір. Коли ж нападники вийшли, міліціянти їх знешкодили.

На ганку відтворення завершилося, хлопців відпустили. А старшокласники, які побували заручниками, разом з учителем перейшли в окремий клас. Псевдозахоплення стало для них справжнім стресом. З ними працюватиме психолог.

В іншому кабінеті керівники шкіл з відділом освіти і представниками цивільної оборони підбивають підсумки. Вони зазначають: тема протидії тероризму у закладах освіти тільки починається вивчати. Помилки, виявлені цього дня, будуть враховані у подальшій роботі.

Показово, як швидко відбулася евакуація — бо її відпрацьовували багато разів, зазначив завідувач міських курсів цивільної оборони Аркадій Тимошенко. Щоправда, зауважила директор ліцею Вікторія Шалімова, для варіанту з терористами евакуацію треба проводити тихо. Для цього розроблять спеціальний код для вчителів.

Представники міськвідділу освіти говорять: у їхньому обласному відомстві до такої теми днів цивільної оборони, як тероризм, поставилися обережно. Однак погоджуються: працівники шкіл мають бути готовими до будь-якої ситуації, зокрема, і нападу.

Інформація і висновки з відпрацювання нападу терористів будуть направлені до обласного навчально-методичного центру цивільної оборони. Він підсумує досвід різних регіонів Харківщини і виробить методичні рекомендації для закладів освіти, як діяти у подібних ситуаціях. Це буде за кілька місяців. Однак безпосередні учасники інсценування винесли з нього урок вже сьогодні. Говорять, на все життя запам'ятали, як вести себе під час захоплення.

 

 

comments powered by HyperComments