Українська Народна Партія вимагає термінового скасування політично вмотивованого вироку суду щодо екс-мера міста Карлівки

Четвер, 5 квітня 2012, 11:49
Заява Української Народної Партії з приводу незаконного засудження екс-мера м. Карлівка Полтавської області Сергія Яковенка.
Українська Народна Партія вимагає термінового скасування політично вмотивованого вироку суду щодо екс-мера міста Карлівки

Українська Народна Партія вимагає термінового скасування політично вмотивованого вироку суду щодо екс-мера міста Карлівки Полтавської області, голови Карлівської міської організації УНП Сергія Яковенка. Народні депутати України від УНП, які особисто будуть присутніми в Харківському апеляційному суді під час перегляду справи, апелюватимуть до громадськості та міжнародних правозахисних організацій в разі повторного політично заангажованого вироку. Політик 5 березня на порушення всіх законів України був засуджений до 5 років ув'язнення, а під час досудового слідства майже півтора роки утримувався під вартою.

УНП переконана, що кримінальна справа проти  Яковенка була сфабрикована "на замовлення", щоб усунути його як конкурента на посаду міського голови на місцевих виборах 2010 року. Затримання Яковенка відбулося за командою з Києва – 31 серпня 2010 року за санкцією Генеральної прокуратури співробітниками Київського УБОЗу. За неофіційними даними, санкцію надавав заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін.

УНП наголошує: справа шита "білими нитками". Судове слідство велося з грубими порушеннями процесуальних норм, а слідчі Генпрокуратури побудували розслідування на припущеннях, а не на фактах та неспростовних доказах. Слідчий Генпрокуратури Беляков місяцями не з'являвся на суд й врешті-решт був доставлений туди примусово під тиском запиту народних депутатів України Костенка, Давиденка та Зайця в Генеральну прокуратуру. Беляков так і не зміг пояснити, чому такі неспростовні речові докази як відеозапис затримки підсудного та запакування речових доказів не були долучені до кримінальної справи. УНП вважає черговим доказом замовного характеру справи той факт, що влітку 2011 року слідчі, які розслідували цю справу, були звільнені з Генпрокуратури за те, що вели розслідування не належним чином. УНП вимагає відкрити кримінальну справу проти працівників прокуратури, які замість захисників законності перетворилися на виконавців брудних політичних замовлень.

"Справа ЯКОВЕНКА" – це ганебний прояв судового та прокурорського "свавілля". Сьогодні тисячі пересічних громадян, які "без вини винуваті", як і Яковенко, кинуті за грати правоохоронними органами з порушенням процесуальних та законодавчих норм. Кількість рішень Європейського Суду з прав людини про необґрунтоване утримання під вартою в Україні збільшилася упродовж 2010 року майже вдвічі, і цей показник є одним з найвищих серед країн – членів Ради Європи. Правовий "бєспрєдєл", якому сприяє влада, завдає непоправної шкоди міжнародному іміджу України. УНП наголошує, – якщо справедливість в Україні щодо Яковенка не буде відновлено, то відповідне звернення буде подано в Європейський суд з прав людини.

comments powered by HyperComments