У Харківській обласній психіатричній лікарні № 3 вже більше двох тижнів знущаються над двома цілком здоровими людьми

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 17 квітня 2012, 20:40
Представники громадського руху «Спільна справа» та небайдужі мешканці міста вимагають негайного припинити знущання з підопічних Харківської обласної психіатричної лікарні № 3 та відпустити на волю всіх тих, кого незаконно утримують у цьому закладі.
У Харківській обласній психіатричній лікарні № 3 вже більше двох тижнів знущаються над двома цілком здоровими людьми

Як повідомлялось у попередній публікації, знаного харківського кобзаря Олексія Грущенка попрохали відмовитися від авторських українських пісень, а потім запроторили до психіатричної лікарні.

 Сьогодні, друзі потерпілого кобзаря передали директору Харківської обласної психіатричної лікарні № 3 Віктору Коваленку заяву Олексія Грущенка.

У заяві йдеться: «Прошу негайно розібратися в ситуації моєї примусової госпіталізації. … я абсолютно здоровий і примусового лікування не потребую. Прошу негайно звільнити мене і відпустити додому … 26.03.2012 мене госпіталізували насильно, без жодної згоди…».

Заяву з проханням негайно звільнити Олексія Грущенка також подали його друзі.

У заяві наголошується на тому, що мати запроторила Олексія Грущенка до психлікарні для того, щоб потім продати помешкання, яке на даний момент йому належить. Крім того, рішення суду про примусове лікування немає, і заяв очевидців, які б повідомляли про небезпечність Олексія Грущенка для суспільства чи самого себе теж немає.

«Ліки, які змушували приймати у примусовому порядку, значно погіршили стан здоров’я Олексія Грущенка. Крім того, його жодного разу не вивели на вулицю, що теж негативно вплинуло на його здоров’я… . Прошу негайно звільнити з-під варти закритого відділення Олексія Грущенка», - йдеться в заяві.

Коментуючи ситуацію, директор Харківської обласної психіатричної лікарні № 3 Віктор Коваленко повністю відмовився від власної відповідальності за незаконне утримування у закритому відділенні Олексія Грущенка.

«Ми передали справу до суду. А що її там не розглядають – це до суду звертайтесь. Я більше не стану забирати вашого часу», - відповів Віктор Коваленко.

Другий випадок примусової госпіталізації є ще жахливішим.  Працівники психіатричної бригади швидкої допомоги  вночі витягли пані Л. (ім’я і прізвище покищо не розголошується) з ліжка і кинули на підлогу в авто швидкої.

Потерпіла спершу не давала згоди на госпіталізацію і написала заяву на ім’я свого адвоката. Але медсестра вихопила з рук заяву і заввідділенням заборонила потерпілій бачитися з найближчими для неї друзями. Потім, медпрацівники погрожували пані Л. заподіяти шкоди її чоловікові (поки що в цивільному шлюбі) та вчиняти над нею нестерпні катування. Після цього пані Л. підписала згоду на добровільне лікування і відмовилась від побачень зі своїм чоловіком.

На даний момент пані Л. дуже залякана і потребує термінової допомоги.

Харківський правозахисник, адвокат Максим Корнієнко з перших днів узявся за захист потерпілої.

Максим Корнієнко стверджує що: «Я особисто чув, як медпрацівники дуже довго вмовляли потерпілу дати добровільну згоду і підпис на лікування в закритому відділенні. Потерпіла була дуже сонна, після примусового прийому медпрепаратів  їй було дуже зле…».

Чоловік потерпілої (поки що у цивільному шлюбі) Сергій Чадромцев вже неодноразово звертався до директора Харківської обласної психіатричної лікарні № 3 Віктора Коваленка з проханням розібратися у незаконній госпіталізації його дружити і звільнити її з примусового лікування.

Примусова госпіталізація пані Л. теж відбулася без потрібного для цього рішення суду і свідчень декількох очевидців про її небезпечність. Це трапилося 30 березня поточного року.

Заяву до суду щодо вирішення питання примусової госпіталізації пані Л. було направлено лише 10 квітня. Згідно до чинного законодавства, суд щодо примусового утримання у лікарні має відбутися протягом 1 доби після госпіталізації, або у перший робочий день після неї. Але справу пані Л. Московський райсуд  ще й досі не розглядав. Цю справу дали судді на прізвище Майстренко. Вона зараз у відпустці і буде на робочому місці не раніше ніж через два тижні. Голова Московського райсуду міста Харкова теж у відпустці і дати на розгляд справу, що стосується пані Л., іншому судді, Московський райсуд відмовляється.

Сергій Чадромцев також звертався до правоохоронних органів, але всі його скарги поки що є безрезультатними.

Сьогодні до захисту людей, яких незаконно тримають у стінах Харківської обласної психіатричної лікарні № 3 долучились представники громадянського руху «Спільна справа» та інші – небайдужі до знущань мешканці Харкова. Представники громадськості вивчили справи з примусовим лікуванням потерпілих Олексія Грущенка та пані Л. і виступили проти нелюдського поводження з пацієнтами Харківської психлікарні. Зокрема, було зауважено, що дуже багатьом хворим не дозволяють виходити на вулицю, що вкрай негативно позначається на їх здоров’ї.

Сергій Чадромцев також звертається до всіх мешканців Харкова й України з проханням допомогти захисти права своєї дружини. Кожен день є дуже дорогим для її життя і стану здоров'я.

comments powered by HyperComments