Правозахисники оцінили статистику злочинів на ґрунті ненависті та висловили своє бачення цього феномену

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 20 квітня 2012, 23:44
Моніторинг злочинів на ґрунті ненависті, проведений Харківською правозахисною групою разом з партнерами за проектом німецького фонду «Пам'ять, відповідальність і майбутнє», довів, що жертвами цих злочинів у першу чергу є іноземці та громадяни України з «неєвропейською зовнішністю», іудеї, представники сексуальних меншин, наркозалежні тощо.
Правозахисники оцінили статистику злочинів на ґрунті ненависті та висловили своє бачення цього феномену

Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров розпочав прес-конференцію зі статистики.

«За статистикою МВС за період 2009 – 2011 років стосовно іноземних громадян (не з країн СНД) було вчинено щонайменше 126 таких насильницьких злочинів, як зумисне вбивство, спричинення тілесних ушкоджень, хуліганство. Але як злочини на ґрунті ненависті кваліфіковано лише 11 з них, тобто менше 10% (у 2011 р. за статтею 161 порушено лише дві справи)», - повідомив Євген Захаров.

Факти наруги над церквами, могилами і пам’ятними знаками, на думку правозахисників, досить часто є не лише проявом вандалізму, а й злочином, скоєним на ґрунті ненависті. Зокрема, мова йшла про облиті мусульманські мечеті червоною фарбою, нацистську свастику на могилах, пошкодження пам’ятників.

Правозахисник Володимир Кузич завітав до Харкова з Черкас.

«Коли на могилах пишуть гасла, малюють свастику – це не лише вандалізм», - зазначив Володимир Кузич.

Лозунги на кшталт «Спасібо жителям Донбаса» або «Галичани невмиті» Володимир Кузич розцінює як переслідування за територіальною ознакою.

Досліджував Володимир Кузич і перебування хасидів в Умані.

«Приїзд хасидів до Умані місцеві мешканці часто розцінюють як загрозу поширення невідомих інфекційних хвороб. Але найбільше хасидів приїздить з Ізраїлю, Канади і США. У цих країнах медицина є досить розвиненою. А по-друге, щоб отримати візу, вони мають зібрати купу довідок, у тому числі й медичних», - додав Володимир Кузич.

Він також наголосив на тому, що водопровід довжиною два кілометри для околиці Умані теж профінансували хасиди, вклавши в цю справу 700 тисяч гривень. А крім цього, щороку за період паломництва вони сплачують ще 182 тис. грн. за водопостачання. Третій раз хасиди за воду сплачують за показниками встановлених лічильників.

«15 тис. грн. – оплата санстанції за додаткові перевірки, 40 тис. грн. – МНС, 70 тис. грн. – комунальним службам за прибирання території, 650 тис. грн. – отримали МВС за охорону громадського порядку», - додав Володимир Кузич.

Всілякі антихасидські марші, розвішування гасел і розпалювання міжнаціональної ворожнечі всілякими іншими способами – працівникам міліції це досить вигідно, бо за таких умов вони можуть брати немалі гроші за охорону громадського порядку, - вважає Володимир Кузич.

Щодо нелегальних мігрантів, то 80% з них припадає на країни СНД, і лише 7% - на країни дальнього зарубіжжя.

Під час прес-конференції також було зазначено, що Україна отримує шалені гроші з Європи на боротьбу з нелегальними мігрантами, частина яких використовується, м’яко кажучи, не за цільовим призначенням.

Водночас, до України з Європи повернули: у 2009 р. – 712 нелегальних мігрантів, а в 2011 р. – 240. У кожному випадку Європейські країни мали вагомі докази того, що на їх територію мігрант потрапив саме через територію України (документи, візи, чеки оплати готелів тощо).

Міфи про депортацію з Європи 500 тисяч мігрантів поширюються зумисне для того, аби формувати негативне ставлення до Європи серед загалу та ще більше розпалювати міжнаціональну ворожнечу – вважають правозахисники.

Правозахисник, голова центру правових та політичних досліджень «Дума» Юрій Чумак розповів про ситуацію зі злочинністю на ґрунті ненависті в Харківській, Полтавській і Сумській областях.

Футболки зі свастикою, побиття студента з Конго, залита червоно-чорною фарбою мечеть у Сумах, побиття іноземного студента біля ТЦ «Караван» та підпал татарської мечеті у Харкові, закинутий «коктейль Молотова» у вікно гуртожитку для іноземних студентів, антисемітські написи на паркані синагоги в Кременчуці – це далеко неповний перелік скоєних злочинів на ґрунті ненависті.

«44% опитаних іноземців заявили про переслідування на расовому і релігійному ґрунті, 96% - зупиняли представники міліції, 23,1% - вважають, що правоохоронці їм загрожують», - додав Юрій Чумак.

Позитивним моментом, на думку Юрія Чумака є те, що в офіційних виданнях МВС уже не вказують національну приналежність злочинців.

Подібні зустрічі правозахисників з громадськістю і представниками ЗМІ ближчим часом мають відбутись у Києві, Львові, Сімферополі, Херсоні, Черкасах і Донецьку.

comments powered by HyperComments