Проект пам'ятника Івану Сірку в центрі Харкова: Отаман стоятиме поряд з гарматою

Четвер, 26 квітня 2012, 10:04
У центрі Харкова, на Бурсацькому спуску, встановлять пам'ятник кошовому отаману Запорозького війська Івану Сірку. Розмістити його планують поряд з Історичним музеєм, біля підпірних стін, які символізують фортецю. Цей проект вже затвердила архітектурно-містобудівна рада.
Проект пам'ятника Івану Сірку в центрі Харкова: Отаман стоятиме поряд з гарматою

Установлення пам’ятника Івану Сірку, як поінформував головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький, — це продовження масштабної реконструкції центральної площі Конституції. Монумент, заввишки 6,3 м, планують виконати з бронзи, а облицювання — з сірого граніту, щоб повторити оформлення виходу зі станції метро та вписатися в її архітектурний ансамбль.

Більш детально про те, як виглядатиме пам’ятник, розповів автор проекту, відомий харківський скульптор Олександр Рідний. За його словами, постать козацького отамана, який за однією з легенд народився на Харківщині у невеличкому містечку Мерефа, розташується поряд із гарматою, обличчям до Бурсацького узвозу.

А зовнішність Івана Сірка повторюватиме реконструкцію професора Михайла Герасимова, який на думку скульптора, найбільш вдало передав образ незламного полковника. Адже він, перебуваючи на посаді кошового отамана Запорозької Січі, провів 54 бої і жодного разу не був переможений.

Івана Сірко, реконструкція лабораторії академіка Герасимова.

comments powered by HyperComments