Зміївське чиновництво хоче знищити успішний національний парк "Гомольшанські ліси"

Субота, 19 травня 2012, 11:44
18 травня "Зелений фронт" здійснив першу з низки акцій, направлених на порятунок Національного природного парку "Гомільшанські ліси". Ми почали з відвідання начальника Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергія Мусієнка.
Зміївське чиновництво хоче знищити успішний національний парк "Гомольшанські ліси"

До кабінету головного лісовода Харківщини прийшло більше двох десятків екоактивістів. Окрім "Зеленого фронту" акцію підтримали представники Екологічної Групи "Печеніги" та деяких інших небайдужих до природи організацій. Відбулася доволі детальна розмова, йшлося й про долю природної перлини Харківщини, й про особистості -- адже існує певна ймовірність, що новим керівником парку призначать особу, яка ще недавно агітувала людей знищити Національний природний парк "Гомільшанські ліси". Також активісти нагадали Сергію Мусієнку ті акції, які вони здійснювали протягом останніх років на підтримку лісової галузі області (боротьба з кар'єрами на Жихорі, рятування
ділянок Данилівського дослідного держлісгоспу тощо).

Сергій Мусієнко повідомив, що також опікується долею НПП "Гомільшанські ліси", але конкретної відповіді на головні питання він поки що не надав. Сказав, що розгляне наші звернення. Також під час бесіди було поставлено питання щодо передачі національного парку з підпорядкування лісовому відомству до Мінекології, про що вже давно ведуться розмови. Сергій Мусієнко не заперечував логічності такого кроку.

Ось звернення, яке передали посадовцю екологічні активісти:

Відкритий лист  Харківської обласної громадської організації "Зелений фронт"

Шановний Сергію Івановичу!

Національний природний парк <<Гомільшанські ліси>> (далі НПП) є об'єктом природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення, що функціонує на території Харківської області. Його було створено 2004 р. указом Президента України Л.Д. Кучми після більш як 30-ти річних заяв біологів Харкова про унікальність цього природного комплексу.

За сім років функціонування НПП "Гомільшанські ліси" ввійшов до числа визнаних лідерів у царині охорони природи, наукових досліджень, екоосвіти та надання рекреаційних послуг серед усіх національних природних парків України. Незважаючи на катастрофічний брак фінансування та відсутність матеріально технічної бази, за ці роки вдалось досягнути значних результатів по всіх головних напрямках роботи НПП.

Проте, з 1 квітня цього року за незрозумілих обставин не було подовжено контракт з директором НПП "Гомільшанські ліси" Мотляхом О.Д., який очолював нацпарк з моменту його заснування. Це сталося попри те, що щорічні звіти директора отримували позитивну оцінку Науково-технічної ради, директор одержував різноманітні нагороди державних та міжнародних інституцій, а очолюваний ним нацпарк завжди вважався зразковим.

Саме за директорства О.Д. Мотляха, колективу національного парку вдалося подолати безконтрольну лісозаготівлю, браконьєрство, спроби намиву піску та незаконної забудови долини р. Сіверський Донець, використання надпотужних човнів, квадроциклів,
феєрверків тощо.

Натомість, поданням Голови Зміївської районної державної адміністрації Мураєва Є.В. пропонується призначити директором НПП "Гомільшанські ліси" депутата Зміївської райди Сєвєріна І.О. Саме ця особа була замішаною у кількох гучних браконьєрських скандалах, а у травні 2010 р. ініціювала кампанію за ліквідацію національного парку як такого. Ми глибоко обурені спробами призначити директором нацпарку особу, яка публічно виступала за його знищення і добре розуміємо, яка доля спіткає НПП "Гомільшанські ліси" якщо це таки станеться. До речі, ініціатори призначення Сєвєріна -- районні чиновники -- навіть не приховують, заявляють в інтерв'ю, що планують разом з
інвесторами забудувати природну перлину Харківщини всілякими комерційними об'єктами.

У ситуації що склалася перед національним природним парком знов постають загрози:

- відновлення лісозаготівлі у тих масштабах, як це було до створення цього об'єкту природно-заповідного фонду та без урахування созологічної цінності лісового масиву;

- відновлення необґрунтованого полювання та знищення поголів'я диких видів тварин, яке вдалося поновити з таким трудом;

- передача частини земель у долині р. Сіверський Донець та по берегах озера Біле під приватну забудову.

Такі дії зведуть нанівець результати багаторічної роботи біологів, знищать унікальний природний комплекс та одне з найулюбленіших місць відпочинку мешканців Харківщини й нанесуть великої шкоди природоохоронній справі в Україні в цілому.

*У зв'язку з цим, ХОГО <<Зелений фронт>> звертається до Вас з проханням:

- Ініціювати відкритий та прозорий конкурс на заміщення посади директора, який би дозволив обрати на цю посаду найбільш гідну та професійну кандидатуру. Або ж підготувати подання на призначення на посаду директора Сергія Коломийчука -- особу, яка 7 років пропрацювала на посаді головного природоохоронця та головного лісничого парку, заступника директора НПП "Гомільшанські ліси". Він знається на природоохоронній керівній роботі, зараз успішно виконує обов'язки директора, отже, є гідним цій посаді.
- Не допустити призначення на посаду директора НПП "Гомільшанські ліси" Сєвєріна І.О., який своєю попередньою діяльністю вже завдав національному парку великої шкоди.
- Прискорити процес перепідпорядкування Національного природного парку "Гомільшанські ліси" Міністерству екології та природних ресурсів України, якомога скоріше підготувавши для цього всі необхідні документи та звернення.
- Прискорити процес одержання Національним природним парком "Гомільшанські ліси" Державного акта про володіння землею, яка передана нацпарку в постійне користування (гальмується районною владою через бажання захопити землю задля розподілу, як водиться, за корупційними схемами).
- Дати належну оцінку діям Голови Зміївської районної державної адміністрації Мураєва Є.В. стосовно НПП "Гомільшанські ліси", розповсюдження недостовірної та нефахової інформації щодо роботи одного з територіальних підрозділів вашого Управління.

З повагою,
Заступник голови Координаційної Ради ХОГО <<Зелений фронт>> Олег Перегон.

18 травня, 2012 р.

Джерело: dalizovut.narod.ru


Залишається лише додати, що 22 травня о 12.00 відбудеться пікетування Харківської облдержадміністрації з метою захисту Гомільшанського національного парку.

____________

В офіційних документах  зазвичай використовується назва "Гомольшанські ліси"  за назвою притоки річки Сіверський Донець - Гомольші. 

 

comments powered by HyperComments