Харківці вшанували пам'ять борця за українську мову Олекси Гірника

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 28 травня 2012, 11:29
До сторіччя з Дня народження Олекси Гірника відбулась презентація книги «Спалився за Україну» та перегляд документального фільму «Про що 20 років мовчало КДБ і чому спалився Олекса Гірник» про героїчний подвиг борця за українську мову, який спалив себе на Чернечій горі у Каневі.
Харківці вшанували пам'ять борця за українську мову Олекси Гірника

Книгу Михайла Іщенка «Спалився за Україну» презентував студент історичного факультету Харківського національного університету ім. Каразіна Мирослав Мисла.

 «Ця постать довго замовчувалася. Факт самоспалення в Україні в той час був феноменом. Спецслужби поширювали інформацію про те, що спалився якийсь п’яниця. Але перед тим як Олекса Гірник спалив себе на Чернечій горі, він власноруч написав тисячу листівок. Він спалив себе на знак протесту проти радянської влади. Михайло Іщенко був свідком тих подій. У 1992 році вийшла перша публікація про цей вчинок самоспалення. Він крихта за крихтою збирав інформацію про Олексу Гірника і його жертву своїм життям. Михайло Іщенко був удостоєний премією Олекси Гірника за популяризацію української мови. Держава Олексі Гірнику надала статус Героя України, але не займається популяризацією цієї постаті. Дана книга – це художньо біографічна повість, яка дуже легко читається», - зазначив Мирослав Мисла.

«Ми повинні боротися за мету, в ім’я якої Олекса Гірник віддав своє життя», - завершив свою доповідь Мирослав Мисла.

Декілька примірників книги Михайла Іщенка «Спалився за Україну» було подаровано до бібліотеки Свято-Дмитрівського храму Української Автокефальної Православної Церкви, де, власне, і відбувалася презентація.

Документальний фільм про героїчний подвиг борця за українську мову презентувала парафіянка Свято-Дмитрівського храму Української Автокефальної Православної Церкви Катерина Сірко.

 «В одній руці він тримав тисячу власноруч написаних листівок. В іншій – 3 літри пального. Він це зробив для того, щоби привернути увагу громадськості до утисків української мови», - зазначила Катерина Сірко.

У своїй доповіді Катерина Сірко розповіла про життєвий шлях Олекси Гірника, його боротьбу за незалежність України, арешт до польської в’язниці, втечу, арешт КДБ, заслання до Сибіру на 8 років.

«Але після 10 років ув’язнень і заслань Олекса Гірник не зупинився. Він став не лише якимось вогником, а смолоскипом надії. Але для нас, самоспалення – це не єдиний вихід. Ми можемо боротися іншими методами», - зазначила Катерина Сірко.

 У фільмі «Про що 20 років мовчало КДБ і чому спалився Олекса Гірник», автор книги «Спалився за Україну» Михайло Іщенко розповідає, як будучи лікарем йому довелося побачити залишки обгорілого тіла Олекси Гірника.

«Живим смолоскипом у напрямку Дніпра по снігу пішов… Тут упав Олекса Гірник – головою до Шевченка, обличчям – до України, до небес», - сказав з екрану Михайло Іщенко.

У фільмі також оповідається про те, що Олекса Гірник 2 роки готувався до самоспалення. На чернечій горі він тричі обійшов могилу Великого Кобзаря і розкидав тисячу власноруч написаних антирадянських листівок. Міліціянти  визбирували ці листівки по схилах Чернечої гори. В них йшлося про знущання КДБ над українським народом. Декілька листівок прихопив і Михайло Іщенко. І потім виявилося, що не лише він.

За рік до самоспалення Олекса Гірник проходив медогляд. Алкоголю у залишках тіла не знайшли. Повідомили дружині і дітям, що Олекса Гірник згорів у Каневі за невідомих обставин. Кришку гробу наказали не відкривати.

Згодом, родина знайшла ще 10 листівок і прощальну листівку до дружини. Він готувався до самоспалення 2 роки. Але про це ніхто не знав. Олекса Гірник добре володів методами конспірації УПА.

На місці самоспалення на Чернечій горі нині встановлена брила пам’яті Олекси Гірника.

comments powered by HyperComments