Пісочинська селищна рада та Курязький ДБК програли суд громаді!

Павло Нетеса, ГО «Альтернатива»  |  Вівторок, 29 травня 2012, 11:17
Більше двох років знадобилося мешканцям селища Пісочин, що об'єдналися разом з ГО «Альтернатива» та ХОГО «Зелений фронт», аби запобігти будівництву десятиповерхового будинку в урочищі «Рижовський парк».
Пісочинська селищна рада та Курязький ДБК програли суд громаді!

16 травня 2012 року Окружний апеляційний адміністративний суд Харківської області залишив без задоволення апеляційну скаргу Пісочинської селищної ради та Курязького домобудівного комбінату (ДБК), а постанову Адміністративного суду від 14 грудня 2011 року залишено без змін. Суд довів, що Пісочинська селищна рада незаконно виділила Курязькому ДБК земельну ділянку під забудову. Це рішення робить неможливим будь-яке будівництво в урочищі «Рижовський парк», але, на жаль, ця перемога ще не остаточна…

Історія розпочалась в далекому 2007 р., коли Пісочинська селищна рада (селищний голова О. Чернобай) надала дозвіл Курязькому ДБК (президент Е. Тер-Степанян) на оформлення проектної документації з виділення земельної ділянки, що належить до земель лісового фонду ДП «Жовтневе лісове господарство», та не погодила з власником землі свого рішення.

15 січня 2009 року Пісочинська селищна рада затвердила проект землеустрою, та надала в оренду Курязькому ДБК вищезгадану ділянку площею 0,6146 га.

Це рішення було незаконним, оскільки на той час вже діяло Розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.08 р., за яким забороняється органам місцевого самоврядування надавати дозволи на передачу у власність чи оренду земельних лісових ділянок.

Курязький ДБК не міг не розуміти, що ділянка виділена з порушенням чинного законодавства, але на своєму офіційному сайті розмістив проект будівництва, що має назву «Обыкновенное чудо». Рекламується цей об’єкт і сьогодні – «в сказочном месте – посреди парковой зоны» (адреса).

Представники ГО «Альтернатива» та ХОГО «Зелений фронт» написали десятки звернень в органи державної влади, природоохоронні організації області та профільні міністерства, до комітетів Верховної Ради, до народних депутатів України, до громадських організацій та ЗМІ.

Наші звернення не залишились без уваги: в квітні 2011 р. Харківська міжрайонна прокуратура винесла протести на вищезгадані рішення Пісочинської селищної ради, але бажання за будь-яку ціну будувати саме в цьому «казковому» місці не зупинило ані забудовника, ані Пісочинську селищну раду, яка 21 квітня 2011 року на черговій сесії більшістю голосів депутатів відхилила протест. Незважаючи на те, що пісочниці зібрали більше 1000 підписів під заявою про відміну вищевказаних рішень селищної ради, селищний голова, який «любить Пісочин, та працює для людей», «поважає та розуміє людей», як зазначено в його передвиборчій програмі, став на захист не мешканців селища, а комерційних інтересів Курязького ДБК.

Після того, як селищна рада відхилила протест, Харківська міжрайонна прокуратура направила позови до Харківського окружного Адміністративного суду. Результат: 14 грудня 2011 р. Харківська міжрайонна прокуратура судову справу про відміну рішення Пісочинської селищної ради від 15 січня 2007 р. А 16 травня 2012 р. Окружниий апеляційний адміністративний суд Харківської обл. підтвердив рішення суду першої інстанції.

Т. Шевченко писав: «Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас сила І воля святая!».

comments powered by HyperComments