«Кожного дня на Харківщині сиротіє дві дитини», - начальник Служби у справах дітей Харківської облдержадміністрації Тетяна Печерських

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 1 червня 2012, 13:01
У зв'язку з різким зростанням кількості соціально-незахищених верств населення заступник голови Харківської облдержадміністрацій Ігор Шурма скликав представників усіх християнських церков Харківської області.
«Кожного дня на Харківщині сиротіє дві дитини», - начальник Служби у справах дітей Харківської облдержадміністрації Тетяна Печерських

В рамках круглого столу на тему «Соціальна складова у діяльності релігійних організацій» було оголошено список дитячих будинків, геріатричних закладів та інтернатів для дітей з психічними розладами.

«До тих дітей нема кому прийти. Дуже негативні явища і тенденції розвиваються на Харківщині», - зазначив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.

Ігор Шурма звернувся до священнослужителів з проханням посилити вплив на своїх прихожан, аби не допустити нових сирітств і пристарілих залишених у пансіонатах.

Під час зборів було оголошено, що в Харківській області діє 18 будинків-інтернатів, з них 3 – для дітей з фізичними вадами, 6 – геріатричних пансіонати і 9 – пансіонатів для людей з психоневрологічними розладами.

Фінансуються ці заклади з Державного бюджету, Пенсійного фонду і пожертв благодійних організацій та небайдужих до знедолених людей.

«Державних коштів вистачає лише на платню працівникам цих закладів і сплату комунальних послуг. На їжу лишається лише по 3 гривні на добу на одного підопічного. Минулого року 2,6 мільйона гривень для цих закладів надали меценати», - зазначила  начальник Служби у справах дітей Харківської облдержадміністрації Тетяна Печерських.

Також було зазначено, що кожні три з чотирьох сиріт є соціальними сиротами, тобто сиротами, при живих батьках.

Близько 150 дітей протягом року усиновлюють. Також на території області діє 7 будинків сімейного типу на 250 дітей. Але всього цього замало для вирішення болючих проблем потребуючих нашої допомоги сиріт (у Харківській області таких дітей-сиріт 4 843).

Представники християнських церков погодилися з тим, що самими грішми такі проблеми не вирішуються, і зголосилися продовжувати надавати свою посильну допомогу. Але разом з тим, священнослужителі поскаржилися на високі ставки орендної плати за приміщення, за відмову у виділенні землі під будівництво церков і нерівне ставлення влади до всіх християнських конфесій.

«Закликати до милосердя – це наш прямий обов’язок. Ми ніколи від нього не відмовлялися. А Ви чого нас тут зібрали? Ми що їхній хліб їмо? Звертайтеся до багатих чиновників, які журналістів убивають за саму спробу сфотографувати їх обійстя. Їм про милосердя розказуйте», - звернувся до представників Харківської облдержадміністрації єпископ Харківський і Богодухівський Української Православної Церкви Київського Патріархату Лаврентій.

comments powered by HyperComments