Регіональні новини у Харкові – все як у СРСР

Четвер, 7 червня 2012, 00:15
Харківська влада обіцяє створити додаткові умови для висвітлення думок опозиції. Про це на прес-конференції напередодні Дня журналіста заявив голова обласної адміністрації Михайло Добкін. Така обіцянка прозвучала на тлі судових процесів опозиційних телеканалів, що намагаються відновити вихід в ефір.
Регіональні новини у Харкові – все як у СРСР

У серпні та вересні минулого року своє мовлення на Слобожанщині припинили три телеканали: «Фора», АТВК та «Агенція телевізійних новин». Щоправда, «Форі» вдалося повернутися в ефір, але вже з провладним наповненням.

У родині науковця-технаря новини дивиться голова сім’ї – пан Юрій. Інформацію про життя Харкова він може дізнатися з п’яти новинних програм. На екрані його телевізора на момент спілкування з Радіо Свобода був інформаційний випуск «Харківських ізвєстій» – робота цього колективу фінансується з міського бюджету, а отже і з податків пересічних мешканців міста. «Складається враження, що я нібито в Радянському Союзі, коли генсек або секретар обкому об’їжджає свої володіння. Він повсякчас показує суцільний позитив: у місті суцільний феєрверк», – каже Юрій.

Зміст більшості харківських новин приблизно такий: міський голова Геннадій Кернес розмовляє з ветеранами. Мер приїхав до скверу чи парку, щоб вислухати скарги пенсіонерів та мам із маленькими дітьми. Очільник міста обіцяє розібратися з порушниками порядку: власниками кіосків, забудовниками. Він повчає харків’ян як краще жити, а головне – Геннадій Кернес разом із бабусями дає найрізноманітніші доручення трьом народним депутатам із Партії регіонів, що готуються до парламентських виборів. При цьому Кернес обіцяє своїм виборцям, що відстежуватиме за виконанням обіцянок.

Юрій запитує, а чому в інформаційних випусках «Харьковськіх ізвєстій» немає облич політиків з інших партій?

«У новинах за останній місяць, коли з’явилися майбутні депутати, почали світитися на кожному святі чи не святі, на тлі кожної нової клумби, це мене дратує», – зізнався телеглядач.

Юрій перемикає на телеканал «Сімон». Його власником є бізнесмен, голова харківського осередку опозиційної партії «Фронт змін» Олександр Дафтян. «Там більш м’яка подача новин позицій, в цілому опозиційний канал має в ефірі бути», – зауважує харків’янин. Медіа-експерти погоджуються, що цей канал вільніший, бо дозволяє м’яку критику влади.

Загалом у харківських головних редакторів є неофіційна установка: критикуй кого завгодно, головне не роботу міського голови Геннадія Кернеса і не обласного – Михайла Добкіна, говорять не на мікрофон місцеві журналісти.

Критичних поглядів не приховує директор закритого для телеефіру каналу новин АТН Олег Юхт. Він розповів Радіо про тиск на експертів, які наважуються критикувати владу.

«У нас є кілька випадків, коли поважні люди, професори, поважні фахівці погоджувалися висловлювати свою думку. І якщо ця позиція не збігається з провладною, то міський голова особисто телефонує людям і говорить про необхідність сказати щось добре, бо інакше будуть проблеми в цьому місті», – зазначає експерт Олег Юхт.

Він уже дев’ятий місяць не може домогтися через суд виходу в ефір. Юхт вважає, що на перебіг судових процесів, зокрема щодо відновлення санітарного паспорту на використання радіорелейної станції, впливають посадовці. Свої випуски новин телекомпанія показувати не припинила, тепер їх викладають в інтернеті на YouTube, на власному сайті. А кримська чорноморська телекомпанія з журналістської солідарності погодилася щодня показувати в своєму ефірі харківські програми АТН.

Голова Харківської обласної держадміністрації Михайло Добкін каже, що судова тяганина вигідна передусім власникам закритих харківських опозиційних телеканалів.

«Тема закритих харківських телеканалів, як негатив для влади, для них набагато корисніша, вигідніша, ніж робота каналів», – наголошує Добкін.

Керівники Харківщини запевняють, що ніколи не боялися матеріалів опозиційних ЗМІ, мовляв вони знають, як відстоювати свою позицію. Ба більше, голова обласної адміністрації обіцяє напередодні виборів сприяти створенню ефірних майданчиків, де виступатимуть і опозиційні політики.

«Одна з ініціатив, це спільні дії журналістської спільноти та влади для максимального висвітлення прозорих умов проведення виборчої компанії. Я сприятиму наданню додаткових умов для опозиції в плані спілкування через засоби масової інформації з мешканцями нашого регіону Вони матимуть можливість переконати виборців проголосувати за них», – зазначив очільник області.

Конкретні плани, у що виллється таки обіцянка, наразі невідомі.

comments powered by HyperComments