До Харкова прибув довгоочікуваний орган за 1,2 млн євро

П'ятниця, 15 червня 2012, 13:36
Новий орган, який був виготовлений в Німеччині фірмою "Aleksander Schuke", вже в Харкові, в будівлі обласної філармонії. За словами керівника філармонії Юрія Янко, загальна вартість органу – 1,2 млн євро. Ця сума не включає сплати митних зборів, монтажу та налаштування інструмента.
До Харкова прибув довгоочікуваний орган за 1,2 млн євро

Янко підкреслив, що подібні музичні комплекси не вводили в експлуатацію в Україні близько тридцяти років.

Янко відзначив роботу німецьких робітників, які займалися розвантаженням органу.

«Такого порядку я не бачив у нас. Якщо вони під час роботи пили чай, то додавали цей час до робочого дня. Вони жили в гуртожитку академії міського господарства. Все вже зроблено, всі коробки розвантажені. Частину коробок розріжуть і будуть використовувати при монтажі» , — зазначив Янко.

Для розвантаження був встановлений спеціальний кран, що істотно полегшило роботу. Монтаж органа розпочнеться після того, як завершиться будівництво органного залу.

«Там може не бути крісел і кондиціонерів. Все інше має бути готово», — повідомив Янко.

Нагадаємо, що в квітні 2011 року в Харкові розгорівся скандал через покупки німецького органа. Фірма-виробник Олександр Шуке не отримала вчасно грошей за інструмент, а фонд Ренесанс, який займався купівлею, заявив, що не розраховується, оскільки орган поки нікуди забирати. У результаті Ренесанс відмовився від фінансування будівництва органу та співпраці із філармонією.

Про долю харківського органу обласна та міська влада вирішили поговорити особисто. Німці приїжджали до Харкова і за закритими дверима спілкувалися із керівництвом.

Пізніше влада повідомила, що суму, яку необхідно сплатити за орган для Харківської філармонії фірмі Олександр Шуке, надасть фонд Фельдмана, фонд Сапронова і народний депутат Валерій Писаренко.

Останній транш сумою 435 тис. євро на рахунок німецької фірми був переведений в кінці грудня минулого року. На питання про те, чи брали участь в оплаті останньої суми вище зазначені благодійні фонди, начальник управління культури і туризму Харківської обладміністрації Дмитро Кузнєцов під час прес-конференції 13 червня відповів: "У нас такої інформації немає. Тому той транш, що ви маєте на увазі під «останнім траншем», — то були кошти обласного та державного бюджету ", повідомляє МедіаПорт.

Орган був відправлений із Німеччини в кінці травня. Проте інструмент затримався на митниці: шукали гроші, щоб оплатити мито. У підсумку із митницею розплатилися грошима із обласного бюджету. Зараз орган у розібраному вигляді зберігається в окремому приміщенні Харківської філармонії. Інструмент буде встановлений у приміщенні нового органного залу після того, як там закінчаться будівельні роботи.

Будівництво органного залу Харківської обласної філармонії розпочалося в 2009 році. Майже через рік роботи там припинилися через нестачу фінансування.

У травні 2011-го губернатор Михайло Добкін повідомив про надходження 10 млн грн із держбюджету — на завершення будівництва органного залу. Всього на завершення органного залу було заплановано витратити 35 млн гривень.

У кінці березня 2012 року в новому органному залі розпочалися будівельні роботи.

У квітні стало відомо, що на завершення будівельних робіт необхідно 40 млн грн. На сесії облради депутати вирішили направити на будівництво нового органного залу шість мільйонів гривень. Пізніше обговорювалася можливість додати до цієї суми ще один мільйон.

Якщо гроші будуть приходити вчасно, то органний зал буде готовий до кінця року, каже директор філармонії Юрій Янко. Тоді до Харкова приїдуть шість німецьких фахівців, щоб монтувати орган. На монтаж піде близько трьох місяців, повідомляє директор філармонії, і стільки ж часу необхідно на налаштування інструмента.

comments powered by HyperComments