На місці поховань жертв Голодомору та політичних репресій вчинено акт вандалізму

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 2 липня 2012, 22:36
Хрест на могилі жертв Голодомору 1932-1933 років зламано. Поряд із цими останками поховано понад 7,5 тисяч жертв політичних репресій 1937-1938 років. Навколо могил повсюди валяється бите скло та інше сміття.
На місці поховань жертв Голодомору та політичних репресій вчинено акт вандалізму

Масова могила поховання дітей померлих від Голодомору, поховання дорослих жертв Голодомору та політичних репресій розташовані у колишньому Комсомольському парку (нині парк Пам'яті) неподалік ринку Барабашово.

Про акт вандалізму «Справжній варті» повідомив молодіжний референт Харківського обласного осередку партії Конгрес Українських Націоналістів Євген Левін. Він же викликав працівників міліції і написав відповідну заяву.

Однак бригада міліції Московського району міста Харкова (що прибула на місце події) на чолі з капітаном міліції Олегом Климентьєвим заперечують факт вандалізму.

«Скоріш за все хрест знесла буря», - стверджують правоохоронці.

(На дотик дерево є досить міцним)

На місце подій також прибула провідний дослідник періоду Голодомору і політичних репресій в нашому регіоні, фаховий історик Ніна Лапчинська, а також Світлана Рижикова та інші представники однієї з правозахисних організацій Харківщини.

«Тут поховані не лише жертви Голодомору, а й політичних репресій. Місце занедбане. Тут бавляться діти з м’ячем. Але хіба ж можна на кладовищі в м’яча грати?.. Люди не знають, що на цьому місці поховано ще 7,5 тисяч жертв совєтських політичних репресій», - коментує Ніна Лапчинська.

(Сміття на місці поховань жертв Голодомору)

«Щодо акту вандалізму, то тут однозначно сказати не можу. Але теж підозрюю що вандалізм таки вчинено. Тут є витоптана трава. Якби була така сильна буря, то десь би були поламані гілки дерев чи якісь інші ознаки. До того ж, інший хрест стоїть не зламаним», - зазначила пані Лапчинська.

Ніна Лапчинська також повідомила, що пам’ятні таблички на могилах жертв Голодомору переплутані.

На великій могилі має бути закріплена табличка з написом: «Тут в масовій могилі навесні 1933 року поховані діти померлі від голоду», а на меншій – «В цій могилі 24 листопада 2005 року перепоховані останки 30 людей жертв Голодомору 1932-1933 років».

(Напис на зламаному хресті)

За словами Ніни Лапчинської, за цими могилами і хрестами закріплене комунальне підприємство «Ритуал» Харківської міськради.

«Ми знайдемо, які особи відповідають за це поховання і будемо вимагати негайного відновлення зламаного хреста, та відповідного розміщення пам’ятних табличок», - зазначила Ніна Лапчинська.

(Повсюди розкидане сміття на місці кладовища правоохоронців теж не турбує)

comments powered by HyperComments