Хрести на могилах жертв Голодомору відновлено

Жанна Титаренко  |  Середа, 18 липня 2012, 13:28
За ініціативи провідного дослідника Голодомору та політичних репресій у нашому регіоні, фахового історика Ніни Лапчинської та харківського правозахисника Світлани Рижикової Московська районна адміністрація міста Харкова відновила хрести на могилах жертв Голодомору 1932-1933 рр.
Хрести на могилах жертв Голодомору відновлено

Як уже повідомлялось раніше, один з хрестів на могилах жертв Голодомору було зламано. Фаховий історик Ніна Лапчинська та правозахисник Світлана Рижикова негайно звернулись до Московської районної адміністрації міста Харкова з вимогою відновити зламаний хрест.

Через два тижні було відновлено зламаний хрест, замінено хрест на сусідній могилі, де навесні 1933 року ховали дітей померлих від голоду і встановлено у правильному порядку пам’ятні таблички, оскільки до цього вони були переплутані.

Однак Московська районна адміністрації міста Харкова відмовилася впорядковувати територію кладовища жертв Голодомору і політичних репресій, оскільки ця територія підлягає підпорядкуванню Харківської міської ради.

Біля пам’ятного каменя жертв Голодомору і політичних репресій постійно валяються використаний пластик, пляшки з-під спиртних напоїв, папірці тощо.

За словами Ніни Лапчинської, на місці кладовища постійно збираються підлітки і грають у футбол, або розпивають спиртне. Більшість із них не знають, що на тому місці, поряд із дитячими останками жертв Голодомору, поховано понад 7,5 тисяч жертв політичних репресій 1937-1938 років.

Сьогодні питання впорядкування території кладовища залишається відкритим. Харківська міська рада, за словами Ніни Лапчинської, відверто ігнорує це питання.

comments powered by HyperComments