Харків, лісоповал. Заповідний Григорівський бір: у лісників закон – тайга!

Олег Вяткін  |  Середа, 10 жовтня 2012, 20:36
Ще рік тому Екологічна група «Печеніги» повідомляла про заготівельні рубки в Григорівському бору. На той час практично всі вимоги, яким мав відповідати цей об'єкт природно-заповідного фонду м. Харкова, були порушені, тому його майбутнє викликало серйозне занепокоєння.
Харків, лісоповал. Заповідний Григорівський бір: у лісників закон – тайга!

Вогнища, порушення ґрунтового покрову, вирубання здорових дерев, сміття – все це створювало жахливе враження. Про виявлені порушення екологи тоді повідомили екоінспекцію, також попросили її роз’яснити КП «Лісопаркове господарство», яке й хазяйнує на цій території та мусить її охороняти, необхідність збереження Григорівського лісового масиву.

Минув рік, і активісти ЕкГ «Печеніги» ще раз відвідали цей лісовий заказник, очікуючи побачити там, якщо не повний порядок, то хоча б позитивні зрушення. Результат діяльності харківських лісників, як завжди, став для них повним «сюрпризом». Найперше в око кинулась табличка про необхідність берегти ліс від вогню, яка по-сирітськи притулилась на краю заказника, подалі від головних доріг. Там само був розташований і єдиний аншлаг встановленого зразку, і цим, власне всі покращення в бору закінчились.

фото Сергія Шапаренка

За рік в лісі стало ще більше кострищ, більше сміття, більше стоянок автомобілів, більше ям від видобутку піску. Обсяги вирубок також значно виросли, притому зрубані були лише здорові дерева, натомість сухі, що загрозливо височіють над стежками, були залишені без уваги (може тому, що вони нічого не коштують?).

Всі неодноразово чули слова лісників про рубки як єдиний засіб утримувати ліс у порядку. З цього погляду маленький заповідний ліс в Харкові відбиває ситуацію в лісовому секторі країни в цілому: їх порядок – це коли можна наповнювати кишені за рахунок природи.

Вікіпедія: Григорівський бір — лісовий заказник місцевого значення, об'єкт природно-заповідного фонду м. Харкова загальною площею 76,0 га, сосновий ліс штучного походження на надзаплавній терасі долини р. Уди. Насадження віком понад 80 років оточені житловими кварталами міста. Оголошений рішенням обласної ради від 23 лютого 1999 р.  Представляє собою цінний лісовий масив, охороняється 100 видів флори та 100 видів фауни, місце зростання рідкісних видів рослин, занесених до Червоної книги України та Червоних списків Харківщини.

comments powered by HyperComments