Товариство Червоного Хреста розпочало цикл безкоштовних тренінгів з надання першої допомоги

Жанна Титаренко  |  Середа, 14 листопада 2012, 15:57
Врятувати життя людині – це подвиг, щастя, вдячність і шлях до духовного самовдосконалення. Волонтери Червоного Хреста навчають як визначити передсмертний стан, відновити дихання, зупинити кровотечу, надати першу допомогу при інсультах, інфарктах, обмороженнях тощо.
Товариство Червоного Хреста розпочало цикл безкоштовних тренінгів з надання першої допомоги

 

На одному з практичних занять побувала і кореспондентка видання «Справжня варта».

Після теоретичного семінару волонтери розділилися на дві групи. Одні – виходили в коридор, інші – домовлялися про те, якої допомоги вони потребуватимуть і робили інсценізовану ситуації аварії, бійки, раптового нападу епілепсії, інсульту чи інфаркту.

Завданням першої групи було розпізнати що трапилося з другою групою і якої допомоги вони потребують. У тренінгу брали участь студенти Харківського медичного училища та звичайні люди, які цікавляться медициною.

У першій ситуації студенти розгубилися і першочергову допомогу почали надавати тим, хто найбільше галасував, а не тим, хто втратили свідомість. За словами волонтерів Червоного Хреста, подібні ситуації бувають і в реальності, тому молодим спеціалістам потрібні не лише медичні знання, а й психологічна практика.

В наступних ситуаціях учасники тренінгу були більш зосередженими і досить точно визначали якої допомоги потребують інсценізовані потерпілі. Штучне дихання і непрямий масаж серця відпрацьовували на манекенах.

Найбільше з усього запам’яталося те, що людині, в якої розпочався напад епілепсії не потрібно пхати до рота ложку чи якісь інші предмети. Це може травмувати зуби або інші частини ротової порожнини під час сильного тремору. Волонтери Червоного Хреста стверджують, що людину треба притримувати, аби вона ні об що не вдарилася під час різких скорочень м’язів і не прикусила собі язик. Коли ж активна фаза нападу скінчиться – покласти людину на бік і продовжувати слідкувати за її станом доки не приїде лікар.

Після різкого серцевого нападу (а це може бути інфаркт), людину треба залишати в сидячому положенні, притримувати, заспокоювати і не давати їй лягти. Якщо хворого покласти – це дасть додаткове навантаження на серце, що може призвести до тяжких ускладнень.

Першими ознаками інсульту є різкий головний біль, перекошування лівої або правої частин тіла, втрата свідомості. У цих випадках волонтери Червоного Хреста радять прикласти холод до потиличної частини голови. Якщо помітні зміни лівої частини тіла, то холод прикладати до правої частини потилиці і навпаки.

Прикладати холод до потиличної частини голови рядять і при носових кровотечах.

Якщо Вас зацікавили курси першої допомоги від волонтерів Червоного Хреста звертайтеся за телефонами: 0986508054; 0668128606; 0632580854

Навчених волонтерів Товариство Червоного Хреста також запрошує до участі в проведенні спеціальних теоретичних і практичних занять у школах.

comments powered by HyperComments