Свободівці ще раз переобрали голову Харківського осередку Товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 10 грудня 2012, 09:19
Цього разу обласний осередок «Просвіти» очолив Олександр Ґава – автор низки брудних звинувачень проти видатного режисера українського театру Леся Курбаса.
Свободівці ще раз переобрали голову Харківського осередку Товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка

Збори Харківського осередку Товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка проводилися підпільно.

Олександр Ґава сам запропонував свою кандидатуру і декілька десятків людей її підтримали. Однак на цих зборах не було значної частини просвітян, в тому числі й з районних осередків.

Тепер вступний внесок до «Просвіти» становить 50 грн., щомісячна доброчинність – 20 грн.

Олександр Ґава спочатку пообіцяв забезпечити належне опалення, водопостачання, дизайн приміщення (кожної кімнати в окремому стилі) й організацію низки різних гуртків.

«Найняти людину на посаду адміністратора-бібліотекаря, із заробітною платнею, яку ми їй будемо сплачувати, і вона буде мати ключі від цих кімнат та видавати керівникам студій, гуртків і клубів», - зазначив Олександр Ґава.

«З іншого боку, я кажу, що роботу Харківської «Просвіти» можна робити просто у себе вдома, або в будь-якому офісі – кімнатку отаку маленьку взяти, і буде нормальна робота «Просвіти». Ми будемо працювати в організаціях, установах, у школах, отам, отам – всюди. І це буде наша робота. Не обов’язково сюди зібратись усім і перемелювати зранку до вечора кісточки один одному», - додав Олександр Ґава.

Під час зборів також було зазначено, що заборгованість за приміщення, розташоване по вул. Римарській, 18а, у якому, власне, і відбувалися збори, становить понад 600 тис. грн. І після полум’яних обіцянок про опалення, новий дизайн і купу кімнат та гуртків, один з членів «Просвіти» запитав:

«То що з боргом? Ми беремо на себе чужий борг?»

«Давайте зараз це не розглядати», - відповів Олександр Ґава.

Відеозапис частини підпільних зборів розміщено тут.

На даний момент Олександра Ґаву на посаді голови Харківської «Просвіти» частина просвітян категорично не визнає. Причиною того є партійна приналежність до ВО «Свобода» та книга «Вічна таїна театру», у якій Олександр Ґава звинуватив Леся Курбаса в співпраці з совєтськими спецслужбами та руйнуванні українського театру.  Але ж водночас відомо, що Лесь Курбас був розстріляний 1937 року за розвиток українського театру разом із Миколою Зеровим, Валер'яном Підмогильним, Миколою Кулішем, Антоном, Богданом і Остапом Крушельницькими.

comments powered by HyperComments