Ми вже й забули - як це “писати листи”

Руслана Коренчук  |  Четвер, 10 січня 2013, 12:37
У Харкові, як і в більшості обласних центрів України, 2 тижні тривав Марафон написання листів, організований Amnesty International. Марафон написання листів – це щорічний захід Amnesty International, який зазвичай відбувається до Дня прав людини.
Ми вже й забули - як це “писати листи”

В рамках цього заходу люди у всьому світі одночасно пишуть листи на захист конкретних осіб, чиї права порушені, та на знак солідарності з ними. Теплими словами підтримки можна звернутися до конкретної людини, можна підписуватися, можна лишатися анонімними, таким чином ми  показуємо нашу небайдужість,  здійснюємо тиск на уряди країн, де відбуваються порушення прав людини. Ідея марафону народилася у Варшаві, у місцевій групі Amnesty International.   Цьогорічний всесвітній Марафон  був 13-тим та вп’яте проходив в Україні.

 

В Харкові захід відбувався відразу 3 дні. В 1-й день  акція відбувалася в  «Очаг», де зі школярами вийшла ще й продуктивна та бурхлива дискусія на тему прав людини та їх дотримання у світі та Україні. Не дивлячись на протилежність поглядів на діяльність «Pussy Riot» (діти так і не дійшли згоди, це була допустима, чи ні, акція), всі зійшлися на позиці проактивності та власної відповідальності за своє життя та права та оточуючу реальність.

2-й день акції відбувся трошки згодом, проводила її «Ліга Юристів», а завершальний, 3-й день акції проводився в приміщенні «Червоного Хреста» за ініціативи ХОМГО «ФРІ». Загалом результати по Харкову не такі і втішні – було зібрано всього близько 200 листів підтримки до в’язнів совісті та аналогічних звернень до урядів країн, де ці в’язні перебувають. Найнагальнішої підтримки цього року потребували 7 осіб, серед яких і українець, Яків Строган, котрий уже перебуває на волі, але проти якого знову порушена кримінальна справа.

Всі листи передані до офісу  Amnesty International у Києві. Головне – є надія, що завдяки маленькому внеску та коротких, але щирих слів підтримки кожному із цих в’язнів совісті буде додаватися надія на швидше звільнення та краще майбутнє.

 

comments powered by HyperComments