Віза на життя: Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Дар'я Гриценко  |  Неділя, 27 січня 2013, 22:01
«Для багатьох тисяч людей звичайний папірець із печаткою міг означати або життя, або смерть. Цей факт, яким би фантастичним він не здавався, є, тим не менш, яскравим коментарем до антигуманності нашого часу». Дороті Томпсон, журналіст
Віза на життя: Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня світове співтовариство відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. З цього приводу в Офісно-торговому центрі Platinum Plaza після поминальної церемонії відбулось відкриття виставки «Віза на життя», присвяченої рятівникам єврейського народу від нацистських дій.

Фото: rus.azattyq.org

6 мільйонів євреїв були знищені під час Голокосту Другої світової війни. Дипломати різних країн, які жертвуючи власними життями і репутацією, врятували життя тисяч євреїв, - їх фотографії із сімейних колекцій були представлені на виставці Ізраїльським культурним центром у Харкові. Біля фотографій власні думки цих людей стосовно жахливих подій.

«Якби не вони, кількість жертв була б незрівнянно більшою» - каже авторка фільму «Віза на життя» Олена Єлагіна. Мова йде про кожного, хто не злякався віддати життя, бо не був байдужими до всього людства. Людей, які рятували євреїв у Голокост, називають Праведниками світу і в різних країнах їх сотні й тисячі. Пані Олена представила кадри свого фільму, присвяченого історіям дев’яти дипломатів-рятівників.

Присутні на відкритті виставки заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан  та генеральний консул Польщі у Харкові Ян Гранат у коротких виступах підкреслили значення дати. Адже доки ми пам’ятаємо скоєне колись зло, ми пам’ятаємо і велике людське добро, що чинить опір і дає життя.

Про дипломатів-Праведників світу можна прочитати:

Рауль Валленберг, шведський дипломат у Будапешті;

Тіуне Сугіхара, віце-консул Японської імперії в Литовській Республіці;

полковник Хосе Артуро Кастельянос, генеральний консул Сальвадора в Швейцарії;

Карл Лутц, швейцарський дипломат, віце-консул в Будапешті;

Хе Феншань, генеральний консул Китая у Відні.

comments powered by HyperComments