Каразінський університет відсвяткував 208-у річницю з дня відкриття

Андрій Іванов  |  Середа, 30 січня 2013, 13:00
Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна 29 січня відсвяткував 208-у річницю з дня відкриття. У рамках святкування річниці керівництво університету, декани факультетів, викладачі та студенти взяли участь в урочистому покладанні квітів до пам'ятника засновнику університету В. Каразіну, після чого в актовому залі відбулось урочисте засідання Асамблеї Вчених рад вишу.
Каразінський університет відсвяткував 208-у річницю з дня відкриття

До складу президії увійшли ректор, академік Віль Бакіров, віце-президент НАН України, директор Інституту економіки та прогнозування НАН України, академік Валерій Геєць, секретар Відділення ядерної фізики та енергетики НАН України, Почесний доктор університету, академік Іван Неклюдов, генеральний консул Республіки Польща у Харкові Ян Гранат, генеральний консул Російської Федерації у Харкові Сергій Семенов, другий секретар посольства Ізраїлю Нелі Шульман.

Урочисті гості привітали університет із річницею заснування та побажали «Каразінському» процвітання, а його працівникам і студентам - нових наукових звершень.

«Цього року, я хотів би приділити увагу виховній функції, яку виконує університет. Каразінський університет дає таку підготовку, що випускники можуть стати успішними у будь-якій сфері. Каразінський університет - це храм науки, центр культурного та духовного життя», - наголосив у вітальному слові В.Бакіров.

Генеральний консул Російської Федерації у Харкові С.Семенов вручив за вагомий внесок у розвиток освіти та науки В.Бакірову почесну грамоту. «Каразінський університет є не лише одним із найстаріших, але й одним із найважливіших університетів України. Університет несе знання у маси, я хотів би побажати всій університетській спільноті успіхів на цьому важливому поприщі», - сказав С.Семенов.

Під час урочистостей відбулося традиційне вручення престижних університетських нагород. За вагомий внесок у розвиток освіти і науки званням «Почесного доктора Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна» був відзначений економіст В.Геєць. Також за високі досягнення у навчальній, науковій та виховній роботі кращі працівники університету були нагороджені престижними преміями та медаллю імені Василя Назаровича Каразіна.

З нагоди святкування 208-ї річниці у Музеї історії університету також працювала унікальна виставка «„A minus ad major": конспекти розповідають», на якій були представлені документи та експонати, що зберігаються у фондах Музею історії та відділу колекцій рідкісних видань та рукописів Центральної наукової бібліотеки університету.

Довідка. Харківський національний університет – один із найстаріших університетів Східної Європи. Заснований у листопаді 1804 року з ініціативи видатного просвітителя В.Н.Каразіна, згідно із грамотою Олександра І. Урочисте відкриття університету відбулося 29 січня 1805 року.

З Харківським університетом пов’язані імена таких усесвітньо відомих учених, науковців та просвітителів, як П.П.Гулак-Артемовський, О.М.Ляпунов, М.І.Костомаров, М.П.Барабашов, М.М.Бекетов, Д.І.Багалій, А.М.Краснов, М.В.Остроградський, В.А.Стеклов, О.О.Потебня, О.В.Погорєлов та багато-багато інших.

Харківський університет – єдиний в Україні, де навчалися і працювали три лауреати Нобелівської премії – біолог І.Мечников, економіст С.Кузнець, фізик Л.Ландау.

Сьогодні університет має 21 факультет: біологічний, фізико-технічний, радіофізичний, фізичний, комп’ютерних наук, філософський, механіко-математичний, геолого-географічний, екологічний, економічний, іноземних мов, історичний, філологічний, фундаментальної медицини, хімічний, соціологічний, психології, юридичний, факультет підвищення кваліфікації, фізико-енергетичний.

На факультетах, у Центрі міжнародної освіти, у Центрі довузівської підготовки навчається близько 16 тис. студентів та слухачів, близько 500 аспірантів, працює до 1,5 тис. викладачів і наукових співробітників, серед яких понад 300 докторів наук, професорів та близько 800 кандидатів наук, доцентів.

 

comments powered by HyperComments