Директор «Шебелинкагазвидобування» виправдовує методи Shell: вони використовуються в Україні ще з 50-х років

Андрій Іванов  |  Середа, 6 лютого 2013, 18:36
Метод гідророзриву пласта (ГРП) у Радянському Союзі вперше було застосовано у 1952 році. Про це під час сесії Балаклійської районної ради заявив депутат Харківської обласної ради Юрій Фесенко.
Директор «Шебелинкагазвидобування» виправдовує методи Shell: вони використовуються в Україні ще з 50-х років

Директор ГПУ «Шебелинкагазвидобування» ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз Україна», Ю.Фесенко запевнив, що метод ГРП є безпечним, що підтверджує практика його застосування.

«Наведу недавній приклад. Півтора тижні тому гідророзрив було здійснено нами на 522-й свердловині. Ніяких, як бачите, негативних наслідків цього немає. Також не мають ніякого підтвердження закиди щодо впливу ГРП на грунтові води. Адже водяні колектори проходять на відстані 800-1500 метрів під землею, а розрив проводиться нижче 3,5 кілометрів», - сказав Ю.Фесенко. На його думку, питання видобутку вуглеводнів потребує зміни підходів та орієнтирів.

«На Землі вуглеводнів у вигляді газу залишилось на сто років, а то й менше. Прийнятною альтернативою є важковидобувний газ. За попередніми підрахунками, поклади його в Україні становлять 4,2 трлн куб. метрів. Це дуже суттєвий запас, зважаючи на те, що наша держава потребує 42 млрд куб. метрів газу щороку», - зазначив Ю.Фесенко.

Довідка. У лютому 2012 року Україна оголосила конкурси на укладення про розподіл продукції щодо Юзівської (Донецька і Харківська області) і Олеської (Львівська область) площ. У  травні 2012 року переможцями конкурсу на укладення угоди про розподіл продукції на видобуток газу на Олеській і Юзівській площах стали компанії Сhevron і Shell.

17 січня 2013 року Харківська облрада схвалила проект угоди про розподіл вуглеводнів, що видобуватимуться на ділянці Юзівська, частина якої розташована на території області.

Одразу після сесії ВО «Свобода» заявила, що оскаржить це рішення Харківської обласної ради. Народний депутат І.Швайка, зокрема, акцентував, що видобування компанією Shell газу з ущільнених порід піщанику методом гідророзриву з використанням хімічних речовин може призвести до забруднення водоносних горизонтів і втрати підземних питних джерел.

Депутат наголосив, що така технологія, як правило, призводить до вилучення великих земельних площ із ризиком незворотної втрати родючих ґрунтів, до вилучення значних об`ємів води (від 5 до 20 тис. кубометрів на одну свердловину), до забруднення водоносних горизонтів і втрати підземних питних джерел.

Крім того, за словами І.Швайки, розробка свердловин альтернативного газу може призвести до деформацій поверхні, підвищення сейсмострушуваності (так звані техногенні землетруси), винищення рідкісних видів флори і фауни.

23 січня 2013 року Кабінет Міністрів схвалив проект угоди про розподіл продукції від видобутку сланцевого газу на Юзівській площі між Україною, компанією Shell Exploration and Production Ukraine Investment B.V. і «Надра Юзівська».

Згідно з документом, Кабмін уповноважив міністра енергетики і вугільної промисловості Едуарда Ставицького підписати зазначену угоду, дозволивши вносити у разі потреби до її проекту зміни, що не мають принципового характеру.

24 січня 2013 року в Давосі (Швейцарія) в присутності Президента України Віктора Януковича та прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте було підписано угоду між компанією Shell та компанією «Надра Юзівська» про розподіл продукції від видобутку сланцевого газу на Юзівській площі у Харківській і Донецькій областях.

Прогнозні ресурси Юзівської площі оцінюються в 4,054 трлн. куб. метрів газу. Прогнозні ресурси Олеської площі - в 2,98 трлн. куб. метрів газу.

 

 

comments powered by HyperComments