Кому в Україні потрібна жіноча історія? Лекція та презентація книги Оксани Кісь у Харкові

Середа, 13 лютого 2013, 13:17
21 лютого 2013 року відбудеться лекція Оксани Кісь (Харківські Феміністичні Студії): Кому в Україні потрібна жіноча історія? Де були українські жінки у вирішальні моменти історії України? Що робили вони, коли руські князі закладали підвалини української держави та запроваджували християнство? Чим займалися, коли герої-козаки творили основу української нації?
Кому в Україні потрібна жіноча історія? Лекція та презентація книги Оксани Кісь у Харкові

Де були вони, коли чоловіки будували комунізм, перемагали нацистських окупантів, боролися з радянською владою, каралися у Гулагу, протистояли тоталітаризмові, руйнували СРСР та будували незалежну українську державу?..
Чи жінки брали участь у тих подіях нарівні з чоловіками?
Що на практиці означало „бути українською жінкою” в різні часи?
Якщо ми запитаємо себе „Що нам відомо про особливий жіночий досвід українського минулого?” – доведеться визнати: майже нічого. Однак таке знання нам необхідне, аби осягнути витоки та сутність ґендерної проблематики у сучасному українському суспільстві.

У лекції Оксани Кісь мова йтиме про основні тенденції, проблеми та перспективи розвитку досліджень з жіночої історії в сучасній Україні, приділяючи увагу інтелектуальному, суспільно-культурному та інституційному контекстам. Дослідниця аналізує основні наративи, що сформувалися у цій ділянці за останні 20 років, і розкриває внутрішню логіку та зовнішні чинники розвитку української жіночої історії.

Під час лекції буде також презентоване друге видання книжки "Жінка в традиційній українській культурі (друга половина ХІХ - початок ХХ ст.) - Львів, Інститут народознавства НАН України, 2012. 

Бажаючі зможуть придбати книгу за спеціальною ціною з автографом авторки.

comments powered by HyperComments