«Криваві совєти». В Харкові демонстрували відверті фільми про радянські злочини

Дарія Гриценко  |  Понеділок, 11 березня 2013, 14:34
У молодіжному центрі OST (вул. Сумська, 73/75) відбувся фестиваль кіно «Криваві совєти», який організували «Молодий Народний Рух», ХОО «Народний Рух України», МО ВМГО «Молодіжний Націоналістичний Конгрес», Харківське обласне об'єднання ВУТ "Просвіта". Програма фестивалю включала чотири фільми, три з яких було показано: «Радянська історія», «Вишневі ночі», «Стеком та шаблею».
«Криваві совєти». В Харкові демонстрували відверті фільми про радянські злочини

Перший фільм висвітлює злочини СРСР і співпрацю з нацистською Німеччиною, вдало показує схожість цих режимів. Фільм змальовує найгостріші періоди радянської історії: Червоний терор, Голодомор, Катинський розстріл.

Фільм «Вишневі ночі» —  художній. Це історія кохання лейтенанта НКВД і зв'язкової УПА під час боротьби УПА з радянською владою.

Третій фільм «Стеком і шаблею»  —  історичний за книгою Романа Коваля розповідає про Михайла Гаврилка  — митця, скульптора і повстанського отамана, організатора військ – Українських січових стрільців і Сірої дивізії Армії УНР.

Мету цього показу, якою було висвітлення правди про злочини радянської армії проти українців, успішно досягнуто. Один з організаторів фестивалю Олексій Захарченко зауважив, що в Україні художнє кіно перебуває в занедбаному стані. Але саме у художньому фільмі ми найповніше бачимо ті моменти історії, які замовчуються, або обростають міфами, фільм розкриває значущі в історії постаті.

Виступає Олексій Захарченко

Після показу відбувся круглий стіл «Роль кінематографу в руйнуванні радянських міфів», на якому виступили експерти Вадим Анатолійович Золотарьов — доцент, дослідник історії радянських каральних органів, Ніна Василівна Лапчинська — заступник голови Всеукраїнського товариства «Меморіал» ім. В. Стуса та Ігор Володимирович Шуйський — старший науковий редактор редакційно - видавничої групи Харківського тому серії «Реабілітовані історією».

У виступах експерти говорили наперебій, наводячи жахливі цифри жертв радянського терору. А презентація книги «Реабілітовані історією», яка у трьох розділах розповідає про червоний терор на Харківщині, репресії першої радянської відлиги і період Великого терору, остаточно розвінчала у присутніх міфи щодо радянського режиму.

Щоправда присутніх було всього декілька чоловік, але переважно молодь зацікавлена в історії своєї країни, у чесній історії, якою б жахливою вона не була.


comments powered by HyperComments