Понад 30 історичних об’єктів Харківщини запропоновано внести до Державного реєстру нерухомих пам’яток України

П'ятниця, 22 березня 2013, 16:34
Міністерству культури України будуть подані пропозиції про включення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України щойно виявлених об'єктів археології Дворічанського і Куп’янського районів, 30 об'єктів історії м. Харкова та Харківської області та щойно виявленого об'єкту історії, містобудування та архітектури - Будівлі цирку-театру Грікке в м. Харкові.
Понад 30 історичних об’єктів Харківщини запропоновано внести до Державного реєстру нерухомих пам’яток України

Такі рішення ухвалені 21 березня на черговому засіданні Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

Колегіально було прийняте рішення направити клопотання до Міністерства культури України про внесення до Державного реєстру:

- щойно виявлених об’єктів археології Дворічанського і Куп’янського районів;

- об’єктів історії (26 індивідуальних могил в м. Харкові по вул. Пушкінській, 102; будинку, де жив Рєпін І.Ю. та шляхового палацу в м. Чугуєві);

- комплексної пам’ятки історії та археології - місця розташування колишнього Петропавлівського монастиря XVII-XVIII ст. в Краснокутському районі;

- комплексної пам’ятки історії, містобудування та архітектури - будівлі цирку-театру Грікке в м. Харкові;

- про перенесення пам’ятки історії місцевого значення – пам’ятника радянським воїнам 1943 р. у м. Мерефі.

Довідка

В 1905-1906 рр. місцевий підприємець Генріх  Грікке побудував перший в Харкові цирк-театр – капітальну будівлю, яка існує і сьогодні на площі Червоного Міліціонера (тоді - Жандармська площа).  Харків’яни називають його «старим цирком».

З цим будинком пов’язано багато відомих імен.  По одній з версій-легенд, Генріх Грікке побудував  його в подарунок  цирковій актрисі.  Цей подарунок, зведений за проектом архітекторів Коморницького і Хрустальова, став своєрідним  еталоном для стаціонарних  циркових будівель усього світу. Незвичайним було і те, що у будівлі цирку Генріха Грікке облаштували, окрім манежу, театральну сцену. У цирку-театрі виступали не тільки акробати, жонглери, дресирувальники, але й театральні трупи  корифеїв української сцени Марка Кропивницького, Панаса Саксаганського, Миколи Садовського.

Харківський цирк працював у будівлі колишнього цирку Г. Грікке до середини 1970-х рр.

comments powered by HyperComments