У Харкові пройшла акція «Зроби Україну чистою»

Світлана Шкурай  |  Неділя, 21 квітня 2013, 17:52
У суботу, 20 квітня по всій країні пройшла акція «Зроби Україну чистою». Харків – не виняток. У місті прибирали з 11 до 14 години в 10 точках. До акції долучилися і представники харківських громадських організацій, і просто зацікавлена молодь.
У Харкові пройшла акція «Зроби Україну чистою»

Кожен охочий міг прийти до заздалегідь оголошеного в соціальних мережах (за допомогою яких і відбувалась координація) місця, зареєструватися, отримати рукавички та пакети для сміття і допомогти прибирати. Бажано було рукавички прихопити з собою, адже спонсори забезпечили лише частково: наприклад, для  Саржиного Яру кількість рукавичок не перевищувала і 20. Серед точок були також Ліс Щербачівка, Немишлянський кар’єр, Журавлівський гідропарк, Олексіївський ліс, вулиця Франківська 12, Лісопарк (ділянки біля П’ятихаток та Білгородського шосе). Перед початком роботи кожен учасник акції має ознайомитись з технікою безпеки.

«Ми вже декілька років прибираємо в Ботанічному саду, який розташований біля Саржиного Яру», - говорить представник Культурної Асоціації «Новий Акрополь», яка координувала роботу цієї точки. Хлопець реєструє учасників. До Саржиного Яру взяти участь в екологічній акції прийшли більше ста людей. Підрахувати точну кількість важко, та реєстраційну форму на сто людей вже заповнили.

На цій точці зранку прибирали студенти, до цього ще якась організація збирала сміття. Співробітники Ботанічного саду два тижні вже прибирали цю територію. Та це не завадило наповнити залишками «відпочинку» жителів міста близько ста пакетів для сміття (залишені в Яру колеса складали окремо біля сміття). «Знаходили переважно пляшки, пластикові і скляні, колеса, памперси, тобто все, що тільки можна.» - запевняє Марія Пащевська, координатор екоакції в Саржиному Яру.

Зібравши сміття, волонтери почали сортувати його на скло, пет-пляшки, метал, одноразовий посуд та пакети від соків. Усе це забрали компанії, що займаються вивезенням сміття. Інше учасники прибирання викинули до звичайних контейнерів.

На Журавлівці акція зібрала близько 70 волонтерів. Координатор цієї точки Ольга Лакіза говорить, що сміття також було багато, але вони встигли прибрати його менше, ніж за три години.

Всеукраїнську акцію організувала міжнародна громадська організація «Let’s do it». Вже третій рік поспіль вони збирають, як комерційні, так і волонтерські організації, щоб зробити Україну чистою.

 

comments powered by HyperComments