Мирослав Маринович: «Імпульс змін повинен іти від нас»

Олена Сорока  |  Четвер, 16 травня 2013, 08:43
Чому в незалежній Україні доводиться почувати себе дисидентом, де шукати антидот проти політичної ворожнечі і як українцям відмовитися від улюбленої національної гри «Знайди винного» - про це з харків'янами говорив український публіцист, громадський діяч, співзасновник Ініціативи «Перше грудня» Мирослав Маринович. Зустріч відбулася в книгарні «Є» ввечері 14 травня і зібрала близько 20 осіб.
Мирослав Маринович: «Імпульс змін повинен іти від нас»

Коли люди довкола міркують лише про те, як вижити, як здобути владу або як краще відпочити, говорити про духовні цінності неактуальною. Віра в добро стає утопією. З такої невтішної думки розпочав зустріч Мирослав Маринович. Однак наступні півтори години пройшли у розмовах про сутність таких понять, як жертовність, обов’язок, провина, відповідальність.

У суспільстві, в якому сформована аморальна більшість, словосполучення «бути порядним» і «бути аутсайдером» сприймаються майже як синоніми. На противагу цієї більшості існує виразна меншість, яка володіє значним інтелектуальним потенціалом. Утім, кількість і потужність у даному випадку є обернено пропорційними, відтак, на думку Мирослава Мариновича, свідома меншість врешті-решт здобуде перемогу. «Це та критична маса, з якої почнуться усі трансформації» -  зазначив публіцист. І підсумував: «Імпульс змін повинен іти від нас».

Образ борця, який самостійно виступає проти могутньої системи, варто залишити епосі романтизму. Небайдужим українцям необхідно створювати осередки солідарності. Адже зараз суспільство нагадує «місиво атомів, не поєднаних у молекули».

Аби побороти вірус розбрату, українцям передусім варто проаналізувати власні помилки у минулому і зробити правильні висновки з уроків історії. А незвиклим до компромісів політикам можна хіба що порадити танцювати ритуальний гопак, щоб якось сублімувати руйнівну енергію…

Як відомо, риба псується з голови. А от починати лікувати недуже українське суспільство потрібно не згори, а знизу, не з влади, а з народу, не з «того хлопця», а з себе. У цьому переконаний Мирослав Маринович.

comments powered by HyperComments