Щоб ознайомитися з Генеральним планом міста Харкова потрібно заплатити 1722 гривні 70 копійок

П'ятниця, 31 травня 2013, 18:11
Хочеш побачити генплан свого міста – спочатку купи його у міської ради. Саме так відповіли деякі міські ради на інформаційні запити представників громадськості щодо ознайомлення з Генеральними планами власних міст. З їх відповідей стало зрозуміло, що аби отримати подібну інформацію громадянам деяких міст на рахунок відповідної міської ради доведеться перерахувати значну суму.
Щоб ознайомитися з Генеральним планом міста Харкова потрібно заплатити 1722 гривні 70 копійок

Наприклад, для того, щоб ознайомитися із Генеральним планом міста Харкова потрібно заплатити 1722 гривні 70 копійок. За Генплан Южного Одеської області просять 277 гривень 57 копійок. А, щоб отримати Генеральний план Жданівки Донецької області знадобиться 451 гривня.

Ціни на генплани міські ради обгрунтовують витратами на друк та копіювання документів. Як пояснюють окремі із них, оскільки у більшості з міських рад відсутня техніка для копіювання великих форматів А1 чи А0, генплани подаються у тих форматах і за ту ціну, що встановлюють вони ж самі.

У  Харкові, наприклад, обсяг документа складає 1498 сторінок А4. А вартість копії і друку однієї стандартної сторінки коштує 1 гривню 15 копійок. При цьому в Інтернеті на сайті міської ради розміщено лише 47 сторінок пояснювальної записки Генплану з 1498, які пропонують скопіювати за гроші. Жодних графічних матеріалів Генплану на сайті Харкова знайти не вдається.

«Я не розумію, чому міська рада Харкова не може викласти й інші відкриті матеріали Генплану у мережу Інтернет й зробити їх загальнодоступними. Харків – одне з найбільших і найзабезпеченіших українських міст», - висловлює здивування Володимир Щербаченко, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив - керівник громадської організації, яка виступає за  доступність  для громадян генпланів міст України.

Ціни на копіювання матеріалів генпланів у різних міських рад суттєво відрізняються. Так, Генічеська міська рада Херсонської області за копіювання однієї сторінки вимагає аж 5 гривень 68 копійок. Скопіювати одну сторінку формату  А4 Генплану  м.Южне Одеської області коштує 1 гривню 15 копійок. В Жданівській міськраді за копіювання документів у форматі А4 візьмуть 1 гривню 10 копійок.

У міській раді Бережан Тернопільської області зазначають, що посадовці можуть здійснити копіювання або друк матеріалів по 3 гривні 44 копійки за сторінку, хоча кількість сторінок Генплану, які будуть скопійовані, не вказують.

Про можливість за додаткові кошти надати Генплан заявляють і міські ради Бериславу та Голої Пристані Херсонської області. При цьому кошти сплатити запропоновано, але вартість копіювання, так само як і кількість сторінок, що пропонують скопіювати не вказують.

«Міські ради змушують нас платити за отримання генпланів, хоча згідно Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» ці матеріали мають бути доступні в Інтернеті на сайтах міських рад. Натомість, нам пропонують купувати ту інформацію, яку за Законом чиновники зобов'язані оприлюднювати безкоштовно. Після неодноразових звернень до профільного Міністерства складається враження, що Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, яке відповідає за державну політику в сфері містобудування та розвитку територій, самоусунулося від вирішення цієї проблеми», - підсумовує Володимир Щербаченко.

Дані отримані завдяки моніторингу доступності містобудівної документації населених пунктів України, що здійснює Східноукраїнський центр громадських ініціатив спільно із регіональними партнерами у рамках проекту «Через доступ до Генпланів – до містобудування без корупції» та підтримується програмою «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження».

comments powered by HyperComments