Телебачення в стилі Casual. "Джинса" як повсякденний одяг

Олена Сорока  |  Середа, 12 червня 2013, 20:53
Кожен третій сюжет в ефірі харківських телеканалів у квітні 2013 року мав ознаки замовності. Такі дані моніторингу місцевих телеканалів, здійсненого Громадською організацією «Телекритика». Хто винен і що робити – з'ясовували 11 червня на круглому столі «Порушені права і занедбані обов'язки журналістів». Модератором заходу була журналістка і учасниця руху «Стоп цензурі!» Наталя Соколенко.
Телебачення  в  стилі  Casual. "Джинса" як повсякденний одяг

Загалом, за кількістю замовних матеріалів харківські телеканали (ХОДТРК, 7 канал, Simon) –  у топах рейтингу. Під час виборів частка замовних сюжетів у випусках подеколи сягала 100 %. Одразу після виборів цей показник суттєво знизився. Так, у січні 2013 року він дорівнював лише 13 %. Тим, хто замовляє музику, більше не до піару: відпочивають від виснажливих перегонів.

Найбільше проблем у харківських телевізійників виникає зі стандартом балансу думок. Ситуація з дотриманням решти стандартів журналістики – краща. Таку диспропорцію Наталя Соколенко пояснює просто. Представник влади чи будь-який «потрібний» кандидат – цілком достовірне джерело інформації. А те, наскільки важлива для аудиторії інформація, яка «струмує» з цього джерела – вже інша справа. Хоч потрібна, хоч ні, а передають її оперативно.

Говорили на круглому столі і про порушення прав журналістів: лише з початку 2013 року дослідники «Телекритики» зафіксували 82 випадки. Сьогодні на працівників ЗМІ найчастіше намагаються впливати саме через фізичний тиск.

Наталя Соколенко

Не звикати українським журналістам і до образ. Наприклад, голова Донецької обласної адміністрації Андрій Шишацький вдався до метафори «профессиональные говнометчики». Однак Наталя Соколенко вважає, що провина за таке ставлення частково лежить і на самих журналістах: «Шишацький не впав до нас з неба, це не стихійне лихо. Його призначив Янукович. А Януковича обрали люди, базуючись на тій інформації, яку давали їм засоби масової інформації».

Детальніше ознайомитися з результатами Моніторингу регіональних телеканалів можна за цим посиланням.

comments powered by HyperComments