Загибель харківських альпіністів у Пакистані: подробиці трагедії, збір коштів сім'ям загиблих

Вівторок, 25 червня 2013, 11:20
23 червня в Пакистані озброєні бойовики увірвалися до базового табору альпіністів у провінції Гілгіт-Балтистан, що на кордоні з регіоном Кашмір та Китаєм, та вбили п'ять українців, трьох громадян Китаю, одного литовця.
ігор свергун

Серед альпіністів, убитих терористами в Пакистані, було троє харківських альпіністів. Про це  повідомили у Федерації альпінізму Харківської області.

Троє харків'ян готувалися в складі міжнародної групи зійти на гору Нанга-Парбат. Неподалік від табору біля підніжжя гори – дев'ятої  найвищої вершини світу – на альпіністів з декількох держав скоїли напад озброєні терористи. Це сталося в ніч з 22 на 23 червня. Відповідальність за атаку взяли на себе деякі з пакистанських терористичних угруповань.

Як розповів керівник харківського клубу альпіністів Геннадій Копійка, з харківської експедиції загинули троє харків'ян. Серед  убитих – керівник харківської групи Ігор Свергун.

«Це сталося в базовому таборі. Він стояв практично на стежці в зеленій зоні. І для того, щоб туди дістатися, альпіністського обладнання не потрібно. Туди будь-яка людина дійде пішки. Експедиція була розділена на дві частини. Одна група розташувалася на гірських схилах на висоті 6100 метрів, а друга – перебувала в базовому таборі. Тому про трагедію група, де перебував Олександр Заколодний, дізналася вже вранці 23 червня. Він відразу по супутниковому телефону повідомив прізвища загиблих:  Ігор Свергун, Бадаві Кашаєв і Дмитро Коняєв», – розповів Копійка.

За словами Копійки, поки невідомо, коли привезуть до Харкова тіла вбитих учасників сходження. Їх привезуть після офіційного впізнання тіл, а це буде не просто, тому що цілилися терористи альпіністам в голови, сказав Копійка.

У повідомленні наголошується, що Ігор Свергун 6 червня очолив українську експедицію на вершину Нанга-Парбат, висота якої – 8125 метрів. Ще за життя його називали легендарним альпіністом. Наступного року майстер міжнародного класу відсвяткував би 30-річний ювілей свого альпіністського життя. Він двічі піднімався на Еверест, неодноразово водив групи на восьмитисячники світу. Дмитро Коняєв і Бадаві Кашаєв в харківському альпклубі з 2009-2010 року.





МЗС підтвердив, що в Пакистані загинули харків'яни Ігор Свергун, Дмитро Коняєв і Бадаві Кашаєв / Фото: atn.ua

Газета «Сегодня» повідомила подробиці кривавої драми, яка сталася на півночі Пакистану: У районі гори Нанга-Парбат були вбиті іноземні туристи. До їх базового табору, який був розташований на висоті чотирьох тисяч метрів, увірвалися озброєні люди в поліцейській формі. Альпіністів і місцевого гіда,  який їх супроводжував, вивели на вулицю і розстріляли.

За інформацією France Press, бойовики в поліцейській формі напали на групу альпіністів. Припускають, що бандити вийшли на туристичний маршрут за допомогою гіда, якого викрали раніше. Терористи забрали в іноземців гроші та паспорти, а потім розстріляли. З журналістами поспілкувався один з відпочиваючих, який перебував неподалік від місця подій.

Карім Нізарі, альпініст: «Все сталося, коли люди спали, тому вони не могли втекти або сховатися. Все було занадто стрімко. Навіть якби хлопці покликали на допомогу, ніхто б не відгукнувся. Навколо стояли намети інших груп, але вони були занадто далеко. У цілому базовий табір був до цих пір дуже спокійним місцем, там не було охорони, вона не була там потрібна. Це не готель, там ніхто не зупинявся, крім альпіністів».

Тіла загиблих у найближчі години на вертольоті доставлять до столиці країни - Ісламабаду. У районі 8-тисячника зараз йде військова спецоперація. Відповідальність за напад вже взяли на себе місцеві ісламісти з угруповання «Джундуллах». Вони заявили, що починають війну проти іноземців, які прибувають до країни.

У  Міністерстві закордонних справ України заявили, що найближчим часом до Пакистану відбудуть родичі загиблих, їм буде надано повне сприяння. Як зазначив в.о. голови Департаменту інформаційної політики МЗС  Євген Перебийніс, найближчим часом відбудеться судово-медична експертиза, але поки невідомо, де вона буде – в Україні або в Пакистані. Разом з тим він зауважив, що впізнання загиблих ускладнюється тим, що вбивство було скоєно з особливою жорстокістю, постраждали обличчя жертв. За інформацією МЗС України, пакистанська сторона заявила про готовність взяти на себе всі витрати з доправки тіл загиблих до України і перебування їх родичів в Пакистані, до цього готова і українська сторона.

На офіційному сайті харківського альпклубу опублікований рахунок для допомоги сім'ям вбитих  у Пакистані в ніч на 23 червня альпіністів.

У кожного з альпіністів залишилися дружини і діти: у Ігоря Свергуна – 12-річний син, у Дмитра Коняєва – 2-річний син і 7-річна дочка.

«Трагічна випадковість обірвала життя наших товаришів – альпіністів Харківського обласного клубу. Свергун Ігор, Кашаєв Бадаві та Коняєв Дмитро загинули в результаті терористичного акту в базовому таборі під вершиною Нанга-Парбат. Про терміни доставки тіл загиблих і місце поховання буде повідомлено тут додатково.

Загинули:
Свергун  Ігор Миколайович, 1966,
Кашаєв  Бадаві Магомедович, 1959,
Коняєв  Дмитро Сергійович, 1970.

Для всіх,  хто хоче  допомогти сім'ям загиблих альпіністів, повідомляємо реквізити для перерахування коштів:

Для загальної допомоги сім'ям та організації похорону:

ПриватБанк, картка 4149 6059 1120 5805
одержувач – Копійка Геннадій Васильович  (президент Федерації альпінізму та скелелазіння Харківської області).

comments powered by HyperComments