Роковини декларованого суверенітету: призабута подія нашої новітньої історії

Мира Незабудка  |  Четвер, 18 липня 2013, 11:37
«За – 355. Проти – 4. Рішення прийнято». Такими словами відзначилась доленосна подія для нашої держави – прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року, яка на офіційному рівні закріпила основи майбутнього української державності.
Роковини декларованого суверенітету: призабута подія нашої новітньої історії

З тих пір пройшло рівно 23 роки. І от, на роковини цієї визначної дати, громадські активісти Харкова зібралися біля каменю, встановленого в честь проголошення незалежності України , щоб вшанувати знакову для держави подію. На мітинг прийшло приблизно 25 чоловік, багато хто з яких був не тільки прямим свідком, але й учасником тих подій. Це були переважно члени громадських та політичних об’єднань, таких як Конгрес українських націоналістів,  «Політв`язні і репресовані», «Молода Просвіта», а також Народний Рух України, який колись брав безпосередню участь в розбудові української державності. 

- Треба нагадувати, тому що багато людей забуло, як це відбувалось, - розповів  Дяків Богдан, голова КУНу в Харківській області, - в дев’яностому році, коли ще була комуністична система, проголошення таких акцій мало велике значення для створення української держави.

Учасники мітингу встановили біля каменю прапори і покладали туди квіти. І багато говорили, згадуючи не тільки події дев’яностих років, а й про ті, що їм передували – про Коліївщину, Громадянську і Другу світову війну, про попередні намагання відновити українську державність, про політичних діячів минулого - Винниченка, Грушевського, Бандеру та Скоропадського. Критикували владу та клятих депутатів за їх антиукраїнську діяльність. Закликали українців до єдності і консолідації…

Без сумніву, ця дата для учасників мітингу бала справді визначною. Але, за словами професора Івана Белебехи, українці не змогли досягти того, що було написане в Декларації  і не побудували національну державу, адже вони дали притулок КГБістам і чекістами, які протягом 70 років «нищили український народ».

 

comments powered by HyperComments