У Харкові до Міжнародного дня рідної мови студентів закликали говорити українською

Софія Любчинська  |  Понеділок, 21 лютого 2011, 17:05
Сьогодні у Харкові студентам роздавали листівки із закликом не боятись говорити українською. Акцію до Міжнародного дня рідної мови організували активісти Харківського осередку Молодіжної громадської організації «Сокіл».
У Харкові до Міжнародного дня рідної мови студентів закликали говорити українською

Звернення до молоді, у яких йдеться про «реальні загрози зникнення української мови як чинника ідентифікації» українців, студентам роздавали біля виходів зі станцій метро «Пушкінська», «Університет», «Наукова» та «Архітектора Бекетова» – там, де вранці та ввечері проходить велика кількість молодих людей, повідомили у прес-службі харківського осередку ВО «Свобода»

Активісти «Соколу» наголошують, що тисячі студентів зі сходу України, які вступають до харківських вишів вважають «немодним» говорити українською, через що українська незабаром може опинитися в «Червоній книзі» мов.

«Ти скажеш, що українською розмовляють тисячі осіб, тож найближчі кілька століть можна не тривожитися. А чи замислювався Ти, що мова живе не завдяки тисячам тих, хто розмовляє нею нишком вдома, боячись мовити по-рідному на вулиці?», -йдеться у зверненні до харківських студентів.

Більшість студентів тим часом визнають, що українською користуються лише коли треба написати жанрову роботу з певного предмету. У побуті ж спілкуються російською, бо більшість людей, що їх оточують російськомовні. Натомість молодь зізнається, що дуже часто, не усвідомлюючи цього, переходить під час розмови на українську, бо «не може підібрати влучне російське слово». Українську харківські студенти при цьому вважають більш емоційною мовою, аніж російську.

comments powered by HyperComments